Rena färgblandningar, Hur?
Försök att blanda Koboltblått och kadmiumrött till en lila färg, det går inte, trots att blått och rött skall bli lila i teorin, testa sedan Fransk ultramarin och Alizarin, det blir jättebra. Varför är det så, här kommer en förklaring
I detta exempel har jag blandat orange, med det fungerar med alla färgblandningar. Lägg ingen vikt vid de färger som jag har använt, alla citrongula fungerar det måste inte vara “Lemon Yellow”. Samma sak med de övriga färgerna, alla varmgula, kallröda och varmröda går bra.
Lemon Yellow från Daniel Smith (PY175)
Kinakridon rött
(Quinacridone rose PV19)
Resultat: en rätt så oklar blandning.
Nickel Azo Yellow från Daniel Smith (PY150)
Quinacridone Coral PR209
Resultat: Betydligt klarare orange än den ovan.
Resultatet av ovanstående blandningar är att Nickel Dioxin gul + Quinacridone rose ger en mindre klar blandning än den mellan Benzimidazolone gul och Quinacridone Coral, varför?
Denna illustration förklara varför det blir så, Nickel Dioxin gul och Quinacridone Coral ligger rätt nära varandra i färgcirkeln. Medan Benzimidazolone och Quinacridone rose ligger betydligt längre från varandra,
Med två pigment som ligger nära varandra kommer man närmare cirkelns periferi och uppnår därför en klarare blandning än med två pigment som ligger längre ifrån varandra.
Ju närmare man kommer cirkelns centrum, ju mera svarthaltig blir blandning (i centrum har vi svart), blandningen blir mindre klar.
Om du försöker att uppnå en klar blandning skall du med andra ord använda två färger som ligger nära varandra i färgcirkeln. Om du däremot vill uppnå ett oklart resultat skall du välja två färger som ligger långt ifrån varandra.
Hej, finns det någon förklaring till beteckningarna tex PY150. Jag tänker på när man köper målarfärg så betecknar ju bokstäverna kulörerna och i vilken “dos” de finns i blandningen.
Jag är inte säker på vad du menar, vad betyder t.ex. “dos” i din fråga. En målarfärg består av något bindemedel (lim) samt ett pigment (färgämne). De olika pigmenten har olika beteckning enl. ett system utarbetat av Society of Dyers and Colourists och the American Association of Textile Chemists and Colorists. PY150 har inget med färgens utseende eller färgton att göra det beskriver endast vilket pigment som det gäller. Alla pigment har olika egenskaper och färgtoner. Här hittar du alla namngivna pigment, det är en resurs som jag ofta använder:
http://www.artiscreation.com/Color_index_names.html#.YgLqfN_MKHs
Tack för svar! Jag förstår vad det betyder nu, tror jag 😉 P står för pigment och Y för yellow. 150 är specificeringen av pigmentet självt? Super bra med hänvisningen! Väldigt användbar. Tack så hjärtligt! Mvh Eva
Just det. Här är en lista:
PY = Pigment Yellow
NY = Natural Yellow
PO = Pigment Orange
NO = Natural Orange
PR = Pigment Red
NR = Natural Red
PV = Pigment Violet
NV = Natural Violet
PB = Pigment Blue
PG = Pigment Green
PBr = Pigment Brown
NBr = Natural Brown
PBl = Pigment Black
NBl = Natural Black
PW = Pigment White
NW = Natural White
PM = Pigment Metal
En del ämnen har ingen benämning, t.ex. naturlig Cinnober (vermilion) som då endast får heta Cinnober.