Fuktspänning, hur gör man?
Fuktspänning innebär att man drar nytta av det faktum att ett blött papper är större än ett torrt. När man blöter ett papper så sväller det, ett stort ark kan bli flera centimeter större i blött tillstånd. När sedan papperet torkar återfår det sin ursprungliga storlek.
Man blöter alltså ett papper och låter det svälla, därefter fixerar man det på en skiva med tejp, man låter det torka. Eftersom papperet inte kan krympa (det är ju fixerat med tejp) så blir det sträckt.
Ett spänt papper är trevligt att måla på, bubblar sig endast obetydligt av vatten, och det är helt plant när det torkar. En stor fördel är att man behandlar ytan med vatten vilket är mycket bra för färgerna (Läs om detta här)
Du behöver följande material för fuktspänning: Klisterremsa (Läs mer >>), gärna brun som har mera lim och är tjockare än den vita. En bred pensel, minst lika bred som klisterremsan. En skiva som är större än ditt akvarellpapper.
Så här gör man
Steg 1
Blötlägg pappret. Låt det ligga i vatten i 10 minuter så att det får svälla ordentligt. Om du inte har ett lämpligt kar, använd badkaret. Om du inte har badkar heller vet jag inte…
Steg 2
Ta upp pappret, lägg det på din skiva. Därefter skall ytan behandlas. Det gör du genom att pensla det blöta pappret i alla riktningar så att ytlimningen blir jämnt fördelat. Du skall ABSOLUT INTE använda en svamp för detta, du skall inte ta bort limmet, bara jämna till det.
Steg3
Låt pappret torka så mycket att ytan inte längre blänker, klisterremsan fäster bättre på på en något torrt papper än på ett jätteblöt. Alternativt kan du torka av ca. en centimeter remsa runt pappret med någon trasa eller hushållspapper. Bara så att klisterremsan har ett något torrare underlag att fästa på.
Steg4
Nu skall pappret fästas på skivan, Ta fram vatten och pensel, riv av en bit klisterremsa som är lagom lång (lite för lång eller lite för kort spelar inte roll). Fukta tejpen på den klistriga sidan med penseln. Helst med ett penseldrag, upprepa inte med flera drag med penseln, då blir det för mycket vatten på remsan. Blöta ALLDRG remsan i vattenkar eller under kranen, den fäster i så fall dåligt, använd inte heller svamp för detta, limmet på remsan skall inte tas bort, det skall bara aktiveras.
Fäst den blöta remsan på pappret, minst en cm in på på akvarellpappret. Om du fäster mindre än en cm riskerar du att det lossnar, om du använder mer så slösar du med akvarellpapper. Ett riktigt stort papper behöver kanske 2 cm tejpning. Fortsätt med övriga sidor av pappret på samma sätt. Tryck till ordentligt så fäster remsan bättre.
Låt torka
Nästa dag är pappret spänt, då kan du måla på det. Det går inte att snabba upp denna torkningstid med hårtork eller genom att placera papperet i solen, då lossnar det. Låt det självtorka med skivan liggande, om du ställer skivan kommer fukten att krypa nedåt och pappret riskerar att lossna nertill..
Om du förbereder detta lång tid före du skall måla kan det vara bra att använda en lackerad skiva, eller att använda något syrafritt (träfritt) material. Detta för att undvika att träsyra tar sig in i akvarellpappret.
Tack för instruktion! Vilken typ av skiva, och tjocklek, rekommenderar du för kvartsark?
På utländska bloggar upplever jag att man ofta talar väl om ”gator board” som skivmateriel. Använder du? Namn på svenska? Finns i Sverige?
Gator board kallas på svenska “kapaskiva” eller “cellpannå”. Det består av en kärna av polystyren omgiven på båda sidorna av ett lager av kartong. Jag har aldrig testat skivan utan brukar förespråka Plywood som släpper igenom fukt, är rätt så lätt, och mycket styv. 5 mm för kvartsark, tjockare för större papper. En del av mina elever använder MDF som antagligen fungerar i tunnare än 5 mm. Jag har inte provat MDF heller.