Venetianskt rött (Venetian red)

venetian red

Färgen venetianskt rött är samma som Engelskt rött, enda skillnaden är att venetianskt rött är ofta lite ljusare och  mera orange i färgtonen. Färgen är lika gammal som mänsklig kultur, Venetianskt rött är en sorts ockra, som finns på grottmålningar som är 75 000 år gamla.

Den ursprungliga färgen venetianskt rött var alltså en jordfärg, en rödockra med järnoxidhalt på minst 20%. Venetianskt rött kunde även vara pigmentet från mineralen hematite, även den av järnoxid. Det ursprungliga pigmentet bestod alltså av naturlig järnoxid.

Äkta hematite från Daniel Smith till vänster, i mitten är det Italian Venetian Red, en genuin jordfärg från Daniel Smith och till höger: modern Venetian red från Winsor & Newton 

Andra namn på samma, eller åtminstone liknande pigment är: Engelskt rött, Indian Red, italienskt rött, preussiskt rött, pompejanskt rött och caput mortuum, flera andra namn förekommer också. Alla är av järnoxid och kallas med ett gemensamt namn för järnröda färger.

I klassiskt måleri är kanske venetianskt rött den vanligaste av alla färger. Pigmentet har många fördelar, det är vanligt och billigt, det är inte giftigt och det är extremt hållbart, det har ofta en vacker tegelröd färgton. Blandat med vitt utgör den grunden för hudtoner i äldre, och samtida måleri.

I stort sett alla tillverkare använder syntetisk järnoxid numera. De syntetiska järnoxid pigmentet brukar kallas marsröda. De genuina färgerna är svåra att få tag på. Daniel Smith har några och du kan hitta flera olika hos: www.naturalpigments.eu/

Venetianskt rött blandad med olika blå
Vänster: Venetian red + koboltblå, i mitten: Venetian red + Fransk Ultramarin höger: Venetian red + Ftaloblått: Men ser tydligt den violetta färgtonen när färgen är blandad med en varmare blå, medan den kallare ftalo ger en neutral ton.

Tyvärr för akvarellmålaren är alla moderna järnröda färger opaka eller mycket opaka. De ger alla ett platt intryck och har begränsningar vad gäller blandningar med andra färger. Personligen har jag lite svårt för den typen av färger. Jag använder aldrig venetianskt rött eller andra järnröda färger, det enda undantaget är en färg som heter Italian Venetian Red, den är tillverkad av Daniel Smith och består av naturlig jordfärg från Italien, den är halvtransparent och granulerar, en fin färg. Annars tycker jag inte om de olika syntetiska järnröda färgerna, de är för opaka och intetsägande enligt mig

Egenskaper

Venetianskt rött Färgton och transparens
Färgton och transparens
Venetianskt rött Flöckning
Flöckning

Venetianskt rött Blommning
Blommning

Venetianskt rött Vått i vått
Vått i vått

Färg index namn: PR101
Ljustålighet: Extremt god
Transparens: Opak
Fläckande: Lite
Granulerar: Inte så mycket

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x