Tuber eller koppar ur prissynpunkt

Tubes or cakes

Minst 80% av mina deltagarna i min akvarellkurser använder färg i kopp. Resten använder tuber, Tubanvändarna är i minoritet. Flera av den nya eleverna vet inte ens om att det finns akvarellfärg i tub. Jag tror att mina elever återspeglar amatörmålarna i allmänhet: De allra flesta använder färgkoppar, några få använder färgtuber och några av koppanvändarna vet inte om att tuber finns.

När en ny elev dyker upp på en kurs, och som har målat tidigare, tar jag en titt i deras akvarellåda. Det är ofta en skrämmande syn. De har ofta en stor låda full med halvkoppar, kanske så många som 40 till 50 olika färger (10 av den är gröna!). Det värsta är att de inte känner till vad någon av färgerna heter! Den andra ytterligheten är de som har minsta lådan av billigaste färgerna de kan hitta.

Halvkopp, helkopp, 5 ml. tub, 15 ml. tub och slutligen 37 ml. tub
Från vänster: Halvkopp, helkopp, 5 ml. tub, 15 ml. tub och slutligen 37 ml. tub

Det finns alltså mjuka akvarellfärger i tub och hårda i kopp. De olika sorterna finns i flera olika storlekar. Vilken man använder är en både en smaksak och en ekonomisk fråga. Tuber finns i storlek från 5 ml. Och uppåt. Koppar finns i litet format (halvkopp) och större (helkopp). Det finns tillverkare som även har ännu större färgkakor, men de struntar vi i. De billigaste färgerna per styck är små halvkoppar, de dyrast är stora tuber. Detta gäller styckepris, pris per ml. är betydliga lägre ju större förpackning du köper.

Jag har elever som köper färg i tub och klämmer ut dem i koppar, när de har torkat är de samma som kakfärger, men mycket billigare. Ett exempel: Winsor & Newtons ”Aureolin” kostar hos en viss återförsäljare i helkopp 99 kr. Samma färg, i samma butik, kostar i 14 ml. tub 172 kr.

Det finns de som säger att man kan fylla fem helkoppar med en 14 ml. tub, det är lite mycket enligt mig, men säg att fyra riktigt fulla koppar är resultatet, det skulle innebära att varje helkopp fylld med tubfärg skulle kosta 43 kr. Det mindre än halva priset mot vad en vanlig helkopp kostar.

Skillnaden är mycket större om jämförelsen gäller halvkopp, den kostar 77 kr. En tub räcker till 8 st. halvkoppar vilket ger ett styckepris på 21:50, det är mindre än en tredjedel av priset för en halvkopp. Det finns tomma koppar att köpa för ändamålet.

Dessa räkneexempel gäller för 14 ml tub, skillnaden i pris är ännu större om du istället köper en större tub, olika tillverkare har olika storlekar, Störst är nog 37 ml (W&N)

Om du, som jag, använder tuber men också har koppar för att ta med ut, är det mycket billigare att köpa tuber och även använda dem för att fylla upp koppar istället för att köpa färgerna separat.

Det finns tillverkare som gör en stor sak av de använder olika recept för sina tubfäger och färger i kopp. Det är sant, särskilt engelska tillverkare skapar samma färg på ett annat sätt när de gör färger för tub respektive kopp. De säger också att det inte är bra att klämma ut färg från tub i kopp och låta den torka. Resultatet skall bli sämre än om man köper deras färdiga koppfärger.

Det kan kanske vara så, eller så kan det vara så att de vill sälja mer färg. Jag har aldrig märkt någon skillnad. Tänk på att många tillverkare gör sina koppfärger genom att lägga tubfärgen i koppar och låta den torka.

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Cecilia
Cecilia
2 months ago

Hej! Jag ska delta i kursen i Toscana i år och har precis lagt en beställning på de 11 färgerna du rekommenderar för nybörjare. Köpte 14ml tuber men undrar nu om det bästa vore att göra färgkakor av dem för att ta med på resan? Är det hel eller halvkoppar du rekommenderar isåfall? Mvh Cecilia

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x