Två ekor | En enkel övning

Här är en rätt så enkel övning som är målad med endast två färger: En blå färg och en brun. Du kan välja vilken blå som helst. Det är något enklare att måla den här bilden med en färg som flyter ut lätt i vatten, T.ex. Ftalo. Järnblå (preussiskt, Antwerp) eller indatren. Den bruna färgen skall vara en orange- eller rödbrun.

Använd fotot som förlaga om du vill måla denna övning

Jag använder ftaloblått och bränd sienna, tillsamman blir den gråa färgen man kan blanda med dessa färger lite grönaktig, det kan du säker se på målningen, hela bilden är lite gröntonad. Om detta är något som stör dig skall du välja två färger som blir mera neutrala tillsammans.

Steg 1

Brygga steg 1

På torrt papper skall hela vattenytan målas, spara dock ut båtarna och ovandelen av bryggan. Du kan måla över bojen och bryggans stolpar. Medan färgen fortfarande är våt kan du skapa några mjuka vågor i framkant i vattnet, Det gör du med ett par snabba horisontella penseldrag, använd något mörkare färg än i själva vattnet. Observera att vattenytan inte är jämn. Om du gör den lite ojämn så ser det naturligare ut.

Steg 2

Brygga steg 2

Måla båtarna med en brungrå färgblandning (du kan med fördel använda lite olika blandningar så det inte bara är en färg). Måla också bojen och ovansidan av bryggan. Du skall måla rätt så ljusa färger, kontrasten kommer senare. Betrakta detta som en slags grundmålning. Lägga märke till det smala ljusa fältet mellan den högra båten och bryggans ovansida. Det blir nästan aldrig bra att måla mörka föremål tätt intill varandra, Jag lämnar (nästan) alltid ett litet mellanrum för sådana ytor, annars blir resultatet tungt och klumpigt

Steg 3

Brygga steg 3

Nu är det dags for mörka färger, blanda till en mörk blågrå färg av blått och brunt. Måla med blandningen alla reflexer i vattnet av båtar och brygga. Lägg även lite skuggor på och i båtarna. Måla mycket mörkt på bryggans mörkaste delar.

Reflexer i vatten är bara en spegelbild av föremålet som reflekteras, något förvrängd på grund av att vattenytan är lite vågig. Men tänk dig att det bara är en spegelbild, inte en skugga, Många betraktar dem som skuggor och kallar dem även för skuggor. Men det är reflexer av föremålet i en något förvriden spegel.

Om du vill kan du också måla de små stråna som växer i vattnet längst ner i bilden. De kanske tillför något i bilden, eller kanske det är bättre utan dem, du gör som du vill.

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x