koboltblå (PB28)

koboltblå

Långt innan koboltblått fanns ett pigment som kallas smalt, koboltglas som mals till ett fint pulver. Smalt har anor tillbaka till 2000 f.Kr. Det användes främst till keramik i det antika Egypten och i Kina som importerade det från Persien. I Europa började man importera smalt under 1500 talet, pigmentet användes främst till oljefärg. Smalt var ett viktigt pigment i europeiskt måleri fram till början av 1800 talet när man lyckades tillverka koboltblått, ett syntetiskt pigment, genom kalcinering av kobolt och aluminium oxider

Koboltblå är en naturligt blekt färgämne som är lite varmare än primärblå. Det är lite mjölkigt vithaltigt och inte fullt transparent. Det är en tillgång i varje palett, i alla fall för de som vill blanda färger själv, det har mycket goda blandningsegneskaper. Koboltblå blandas bra både åt det gröna och violetta hållet, den blir fint grå med de flesta orangebruna färger. Naturligtvis påverkas blandningarna av den vita mjölkigheten hos färgen, men alla blandningar påverkas lika, så det är inget problem. Man måste dock stå ut med att färgens ljusa ton inte gör det möjligt att blanda mörka färger.

Koboltblå är en av mina favoritfärger, det är en färg som jag måste ha i min palett. Den granulerar vackert och är bra att blanda med, att den endast är halvtransparent måste man stå ut med.

koboltblå En något varm halvtransparent blå färg
En något varm halvtransparent blå färg

Egenskaper

Färg index namn: PB28
Ljustålighet: Mycket god
Transparens: halvtransparent
Fläckande: Bara lite
Granulerande: Ja

Koboltblå är Lite fläckande men inte mycket
Lite fläckande men inte mycket
Koboltblå är inte så villig i vått i vått
Färgen är inte så villig i vått i vått
Koboltblå Blommar vackert
Blommar vackert
Koboltblå Fin granulering men inget bett
Fin granulering men inget bett

Det fuskas rätt så mycket bland tillverkarna av konstnärsfärger. Koboltblå är ett dyrt pigment (ett av de dyraste av de vanliga pigmenten) så tillverkarna frestas att förfalska koboltblå. Ett vanligt sätt att gör det är att använda fransk ultramarin blandad med vit färg. Ibland ingår ftaloblå, ibland använder tillverkarna en släkting till koboltblå som brukar kallar cölinblå (Cerulean Blue). Innan du köper en koboltblå färg kolla så det verkligen är koboltblå och inte en förfalskning, pigmentet skall vara PB28.

Här är några tillverkare som kallar en färg som inte är koboltblå för koboltblå

  • SCHMINCKE HORADAM: COBALT BLUE TONE PW4 (Zinkvitt) PB29 (Fransk ultramarin)
  • SHINHAN PASS: COBALT BLUE HUE PB15:3 (Ftaloblå), PB29 (Fransk ultramrin)
  • SHINHAN PREMIUM COBALT BLUE HUE PB29 (Fransk ultramarin)
  • WINSOR & NEWTON COTMAN COBALT BLUE HUE PB29 (Fransk ultramarin), PW5 (Lithopone)
  • HOLBEIN ARTISTS’: COBALT BLUE HUE PB29 (Fransk ultramrin), PB15 (Ftaloblå)
  • DALER ROWNEY AQUAFINE COBALT BLUE HUE PB29 (Fransk ultramrin) PW6 (Titanvit)
  • MAIMERIBLU: COBALT BLUE PB36 (Cerulean Blue)
  • MAIMERIBLU: COBALT GREEN BLUE PB36 (Cerulean Blue)

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x