Ordna din akvarellåda

Färgkarta

Använder du akvarellfärger i kakform?
Förvarar du dem i en låda som är skapad för ändamålet?
Är alla dina färger oordnade?
Vet du inte vad de heter?

Om du svarade ja på dessa frågor kanske den här texten är något för dig. Dessutom tillhör du en majoritet av akvarellmålare. I alla fall efter min erfarenhet av nya deltagare på mina kurser.

Ordna dina färger

Det är en god idé att ha sina färger i någon slags ordning. Jag har svårt att förstå alla som har sina färger huller om buller, en grön intill en brun intill en blå osv. Själv använder jag färgcirkels ordning, från citrongult och vidare. Min ordning är alltså:

Kallgulvarmgul orange varmrött kallrött violett varmblå kallblå grönt olika bruna – svart.

Hur du än väljer att ordna dina färger, samla åtminstone de olika kulörterna var för sig, gula tillsammans, blåa tillsammans osv. Du kommer att märka att det underlättar.

Färgkarta

Utöver att ha en vettig ordning bland sina färger är det en bra idé att skapa en färgkarta. Det innebär att du målar ett litet färgprov för varje färg i samma ordning som du har dem i din akvarellåda. Pappret du använder för din färgkarta skall vara i samma storlek som din akvarellåda. Eller rättare: något mindre så att du kan förvara färgkartan inuti din akvarellåda.

Ett exempel på en färglåda med tillhörande färgkarta.

När du har målat alla små färgrutor i rätt ordning skall du namnge alla dina färger. Det första steget i färglära att att veta vad du använder. Om du är som många akvarellmålare på mina kurser blir detta svårt. De flesta vet inte vilka färger de använder, när de har målat en himmel och jag frågar ”vilken blå använde du”? Så svarar de med att peka i sin akvarellåda och säga ”den där”.

En del färger är rätt så lätta att lista ut vilka de är, de blå färgerna är lätta, även de flesta jordfärger, det är svårare att lista ut vilka de gula och röda är. Men testa, du kanske kan fixa det. Om du tillhör alla dem som inte vet vad dina färger heter, nästa gång du köper en ny kopp, skriv upp färgnamnet på din färgkarta, med tiden kommer alla dina färger få ett namn, då har du koll på vad du använder.

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x