Ordna din akvarellåda

Färgkarta

Använder du akvarellfärger i kakform?
Förvarar du dem i en låda som är skapad för ändamålet?
Är alla dina färger oordnade?
Vet du inte vad de heter?

Om du svarade ja på dessa frågor kanske den här texten är något för dig. Dessutom tillhör du en majoritet av akvarellmålare. I alla fall efter min erfarenhet av nya deltagare på mina kurser.

Ordna dina färger

Det är en god idé att ha sina färger i någon slags ordning. Jag har svårt att förstå alla som har sina färger huller om buller, en grön intill en brun intill en blå osv. Själv använder jag färgcirkels ordning, från citrongult och vidare. Min ordning är alltså:

Kallgulvarmgul orange varmrött kallrött violett varmblå kallblå grönt olika bruna – svart.

Hur du än väljer att ordna dina färger, samla åtminstone de olika kulörterna var för sig, gula tillsammans, blåa tillsammans osv. Du kommer att märka att det underlättar.

Färgkarta

Utöver att ha en vettig ordning bland sina färger är det en bra idé att skapa en färgkarta. Det innebär att du målar ett litet färgprov för varje färg i samma ordning som du har dem i din akvarellåda. Pappret du använder för din färgkarta skall vara i samma storlek som din akvarellåda. Eller rättare: något mindre så att du kan förvara färgkartan inuti din akvarellåda.

Ett exempel på en färglåda med tillhörande färgkarta.

När du har målat alla små färgrutor i rätt ordning skall du namnge alla dina färger. Det första steget i färglära att att veta vad du använder. Om du är som många akvarellmålare på mina kurser blir detta svårt. De flesta vet inte vilka färger de använder, när de har målat en himmel och jag frågar ”vilken blå använde du”? Så svarar de med att peka i sin akvarellåda och säga ”den där”.

En del färger är rätt så lätta att lista ut vilka de är, de blå färgerna är lätta, även de flesta jordfärger, det är svårare att lista ut vilka de gula och röda är. Men testa, du kanske kan fixa det. Om du tillhör alla dem som inte vet vad dina färger heter, nästa gång du köper en ny kopp, skriv upp färgnamnet på din färgkarta, med tiden kommer alla dina färger få ett namn, då har du koll på vad du använder.

You may also like...

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ann Nystrom
Ann Nystrom
9 months ago

Tack för informativ artikel! Apropå färg i koppar så har jag tyvärr köpt helkoppar med ftalofärger. Tycker dessa tar upp alldeles för mycket plats och vill dela på kakorna i hälften och lägga dem i halvkoppar istället. Går det (de är ju stenhårda)? Hur gör man?

Ann
Ann
Reply to  Erik
8 months ago

Jag instämmer i din syn på halvkoppar. Jag använder dem främst som färgprover och för akvarellskisser/-teckningar i mindre format, hemma och på resa. För övrigt så använder jag tubfärg hemma; både mjuk och torkad (i en Holbein metallpalett, bättre än helkoppar tycker jag) samt flera olika porslinsfat och -koppar för att blanda på.

Helkopparna som jag nu har över planerar jag att fylla med mina favoritfärger för målning i större format på resande fot.

Ann
Ann
Reply to  Erik
8 months ago

Hej!
Jag har nu delat flera helkoppskakor och vill dela med mig av erfarenheterna. En kraftig brytbladskniv (märke Stanley) fungerade för de flesta kakorna. För de allra hårdaste fungerade ett vasst stämjärn och en hammare. Inget pigmentspill alls. Provade inte bågfil.

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x