Lök, en enkel övning

Lök, en enkel akvarellövning

Resultatet av den här övningen blir kanske inte konst, men det är ändå en bra övning i vått i vått teknik och att blanda färg. Använd fransk ultramarin och någon orangebrun färg, jag valde bränd sienna från Winsor & Newton, den har en tydlig orange färgton.

Du kan välja viken brun som helst bara den inte är för mörk och oklar. Om du vill kan du lägga till en valfri gul färg till paletten. Jag använde den gula färgen bara för att göra skalet på löken lite mindre rött här och där, den gula färgen är frivillig.

Ett foto att måla efter

Steg 1

En lök steg 1

Blanda din bruna färg med blå för att åstadkomma en grå färgblandning. Du kan med fördel använda olika gråa blandningar, en blåaktig och en brunaktig, måla bakgrunden runt om löken men inte på underlaget på vilket löken är placerad.

Låt färger och valörer blanda sig på pappret, måla flödigt. Tillför gärna rent vatten på målningen för att åstadkomma ljusare partier. Det är enklare att måla detta med pappret upp och ner, lättar att följa lökens konturer när du kan måla med penselspetsen mot kanten av löken.

Steg 2

En lök steg 2

Nu skall underlaget som löken står på målas. För detta valde jag en brunaktig ljus färg. Måla ytan flödigt och låt vätskan sätta sig en smula innan du lägger in skuggan vått i vått. Skuggfärgen bör vara blåaktig och mycket mörk.

Ett av de vanligaste misstagen för vått i vått måleri är att använda för ljus färg, vatten finns på pappersytan och behöver inte också tillföras i färgen. En riktigt mörk färg med endast lite vatten sprider sig kontrollerat medan en ljusare färg, med mera vatten i, ofta sprider sig okontrollerat över pappret.

Måla skuggan längst hela längden av skärbrädan (ja, det är en sådan som löken står på.) Tjockare invid löken och smalare ju längre ifrån löken den är.

Steg 3

En lök steg 3

Det är dags att börja måla löken, börja med den inre delen, lämna det yttre torra skalet till nästa steg.

Börja med att måla hela ytan med en ljus ”lökfärg” Lägg sedan in skuggor med en betydligt mörkare färg än vad du vill ha som slutresultat. Färgen kommer nämligen att ljusna betydligt eftersom den sprids i den blöta ljusa färgen, dessutom blir alla akvarellfärger ljusare när de torkar.

Försök att fånga den runda formen, titta på fotot för att se var det är mörkt och ljust. Glöm inte de mörka skuggorna intill det yttre skalet. Du bör även antyda de längsgående linjerna i löken.

Steg 4

En lök steg 4

Det sista steget är att måla det torra yttre skalet och även blasten i toppen av löken. Om du vill kan du nu använda den gula färgen för att göra delar av skalet något gulare, men det är inte så väsentligt. Om du vill fortsätta med endast blått och brunt fungerar det också bra.

Föra att uppnå det torra utseendet på lökskalet är de vita utsparningarna viktiga. Lämna en liten omålad kant längst alla lökkanter. Lite utsparningar längs de längsgående linjerna på löken är också bra att göra. Vad gäller blasten på löken är kontrasten viktig, vita linjer intill mörka är ett sätt att få den att se torr ut.

YouTube player

You may also like...

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x