Husgavlar | En enkel akvarellövning

Enkel akvarellövning

Den här övningen är så enkel att göra att den hamnade i kategorin ”för nybörjare”. Den involverar visserligen flera olika tekniker, såsom vått i vått, lavering och lasering, men är ändå rätt så lättmålad.

Grundfärgerna i målningen är en blå och en brun färg. Den blåa skall inte granulera, den måste kunna förflytta sig väl i vatten. Preussisk blå eller ftalo är lämpliga, själv använde jag ftalo. Den bruna färgen bör vara bränd sienna.

Ett problem med båda dessa blåa färger är att de gärna blir grönaktiga tillsammans med någon brun färg. Om din färgblandning blir grön (testa) måste du även ha en kallröd färg som skall användas för att göra den gröna färgblandningen mera neutral.

Jag använda även en gulbrun färg, mitt val var obränd sienna men det går bra med vilken som helst (gul ockra till exempel).

Mitt färgval är: Ftaloblå (Röd ton), bränd sienna. Obränd sienna och kinakridonrosa.

Husgavlar foto

Steg 1

Husgavlar steg 1

Börja med att blanda blå och brun färg tills en ljusgrå har uppnåtts. Om din gråa färg blir lätt grönaktig skall du bara blanda i lite kallröd färg. Denna färgblandning skall vara ljus och så neutral som möjligt. Blanda också blå med vatten till en trevlig himmelsblå.

Blöta sedan himlen på målningen med rent vatten, som alltid är det bättre att göra pappret mycket blött och låta vattnet sjunka in, vänta en liten stund innan du målar, så att du har gott om tid att måla innan pappret hinner torka.

När du bedömer att pappret är lagom fuktigt för att måla vått i vått på, skall du inledningsvis måla med blå färg upptill på bilden. Lämna området som skall vara moln omålat. Glöm inte det lilla hörnet uppe till höger som också skall var blått.

Tag därefter din gråa färg och måla skuggor under molnen, lämna en omålad kant mellan den blå himlen och skuggan. När man målar vått i vått går det inte att helt styra resultatet, var nöjd med det, även om det inte blir exakt som du tänkt dig.


Steg 2

Husgavlar steg 2

Nu skall husen få sitt första färglager. Börja med det bakre huset. På fotot kan du se att det är av gult tegel. Då kanske du frestas att måla det med obränd sienna eller gul ockra. Men resultatet kommer i så fall att bli alldeles för färgstarkt. Du måste göra din gulbruna färg smutsig innan du kan måla med den.

Använd den gråa färgblandningen från tidigare, om du har någon kvar, eller gör en ny. Blanda den med din gulbruna

Måla huset till vänster med en mycket svag (nästan bara vatten) smutsig beige färg.

Huset till höger skall målas med något mörkare blågrå färg. Alla dessa hus kan målas utan uppehåll eftersom ytorna inte är i kontakt med varandra. Vindskivorna fungerar som barriärer mellan färgskikten eftersom de skall lämnas omålade. Lämna fönsterglasen på det högra huset omålade.


Husgavlar steg 3

Steg 3

Måla det högra huset igen med samma färg som du använde till det första färglagret, Anledningen till att huset skall målas två gånger är för att trolla fram den lilla ljusa dagern som finns längs vänstersidan på fönsteröppningen. En sådan liten detalj kan göra stor skillnad.

Tänk på att det första färglagret måste vara helt torrt innan du gör det andra.


Husgavlar steg 4

Steg 4

Blanda en svart färg med blått och brunt, tillsätt lite röd färg om blandningen blir grönaktig. Späd efterhand den svarta färgen till lagom valör för de olika vindskivorna och det svarta träet på korsvirket.

Måla fönsterglasen med olika färger i ett mönster som skall ge intryck av reflexer av byggnader i glaset. Måla även en liten skugga längs fönstrets ovankant och det grå taket på huset till höger.

You may also like...

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x