Lanaquarelle

Lanaquarelle

Lana är ett franskt pappersbruk med anor, det har funnit sedan 1600 talet, närmare bestämt 1590. Namnet på deras akvarellpapper är Lanaquarelle. Pappret var tidigare handgjort men är numera rullviratillverkat (mould made).

Pappret finns tillgängligt i tjocklekarna 190, 300 och 640 gr² men det tunnaste verkar vara svårt att hitta. Färgen är vit, inte helvit men nästan, det är tillverkat av 100% bomull.

Lana Pappersbruk för 100 år sedan
Pappersbruket för 100 år sedan
Bibliothèque municipale d’Épinal, CC0, via Wikimedia Commons
Num risation de la carte postale 000004294 de la bmi Epinal-Golbey
Lana pappersbruk idag
Pappersbruket idag
Ji-Elle, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Det finns som block i olika storlekar och tjocklekar och i rulle (300gr²) samt som ark i storleken 56X76 cm (i olika tjoklek) och 101X152 cm (640 gr²).

Pappret i ark har råkanter runtom, två naturliga och två rivna, som är brukligt. Det grova pappret är betydligt slätare än vad denna typ av yta brukar vara. Lanaquarelles grova papper är har en yta som mera liknar andra pappers kallpressade.

Tejpprov av Lana
Tejpprov av Lana (vänster) och Aches papper (höger). Vanlig transparent tejp fästs på akvarellpapperet och överförs sedan till ett mörkt underlag så att man kan se hur mycket pappersfiber som följer med. Ju mer fibrer, ju mjukare papper.

Lanaquarelle är sparsamt limmat med gelatin, både i pappersmassan och på ytan. Den sparsamma limningen gör det mjukt och sugande.

Att pappret är bara lite limmat blir uppenbart vid första penseldraget. Färgen sugs rätt så snabbt upp av pappret, och den torkar också rätt så snabbt. Vidare är pappret känsligt för många övermålningar och gnuggande, pappersytan tar stryk av den sådan behandling.

Den sparsamma limningen märks också när man använder flockande och granulerande färger, de sugs snabbt upp av papperet och har därför inte tid att bilda de mönster som utmärker dem.

Likadant är det med färger som bildar bett, betten har inte tid att skapas innan färgen har sugits in, bitande färger lämnar endast en obetydlig linje runt en flödigt målad yta.

Pappret är dock mycket trevligt att måla på, det kanske inte passar för dem som söker effekter och eftersträvar att färgernas egenskaper framhävs. Det suger in flödigt målad färg kontrollerat och förutsägbart. Vått i vått teknik fungera fantastiskt väl, även om du måste vara rätt så snabb. Det uppstår aldrig konstigheter eller obehagliga överraskningar.

Ett mycket väluppfostrat papper som säkert passar många akvarellkonstnärer, men inte dem som är våghalsar och gillar utmaningar.

Men akta dig för maskeringar och gnuggande, det kan skada pappret. Inte heller är det bra för många lager färg ovanpå varandra. Lager på lager teknik passar Lanaquarelle mindre bra.

För mig, som ofta använder massor med vatten och färg, fungerar detta papper utmärkt. Flödigt målade mörka ytor blir jämna och fina utan ansträngning. Men jag saknar färgernas egna uttryck på det här pappret. Resultatet blir lite tråkigt, och utan personlighet.

Lanaquarelle Rätt så trevlig yta och färgen lossnar rätt så enkelt.
Rätt så trevlig yta och färgen lossnar rätt så enkelt.
En målning gjord på Lanaquarelle
En målning gjord på Lanaquarelle

Namn: Lanaquarelle
Tillverkare: Lana
Tillverkningsmetod: Rullvira (mould made)
Material: 100% bomull
Limning: I pappersmassan och på ytan
Yta: Kallpressat, varmpressat och grov
Tjoklek: 190g/m² 300g/m² 640/m²
Färg: White (Naturligt vit)

Tillverkaren hemsida:
http://www.lanapapier.fr/en/
(En hemsida som är snyggare än funktionell,
ett alltför vanligt fenomen numera.)

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x