Da Vinci Casaneo

casaneo

Jag köper sällan nya akvarellpenslar. Jag har redan alldeles för många och sköter dem väl, så de håller mycket länge. Men ibland kommer en ny akvarellpensel som väcker mitt intresse. Casaneo från Da Vinci är en sådan pensel. Flera av mina elever har en sådan, och de är mycket nöjda med den. Internet vimlar av berömmande recensioner av Casaneo. Jag var helt enkelt tvungen att testa penseln själv för att utröna om den är lika bra som alla säger.

Penseln finns i flera olika utföranden, det finns runda som är extra långa, runda med fransk bindning, runda med engelsk bindning, Svärdformade vanliga penslar såväl som riktiga svärdsläpare. Det finns flera olika flata akvarellpenslar och även ovala. Det finns riggers och resepenslar av fransk och engelsk typ samt svärdformade. Det finns moddlare och linjepenslar. Alla dessa penseltyper finns i en massa olika storlekar. Utbudet av olika penslar är gigantiskt, det är uppenbart att Casaneo är en akvarellpensel som tillverkaren satsar mycket på, det är en pensel som de verkligen tror på.

Jag köpte fyra penslar, alla runda eftersom det är sådana penslar jag använder mest. Två med Engelsk bindning (serie 5598), storlek 4 och 16. Jag köpte även två med fransk bindning (serie 498), en i storlek 0 och en i storlek 2. Så en rätt så vettig uppsättning, en liten, två mellanstora och en stor pensel. Mindre än storlek 4 av engelsk typ och större än 16 är enligt mig onödigt.

Penseln marknadsförs som syntetisk ekorre, en beskrivning som egentligen bara innebär att stråna är svarta, om de hade varit orangebruna, med samma egenskaper i övrigt, hade säkert beskrivningen varit syntetisk Kolinsky (mård). Med denna beskrivning följer att penseln skall hålla en massa vätska, och det gör den verkligen. Casaneo har stor förmåga att hålla mycket färg och att leverera den till pappret med ett någorlunda jämt flöde. Jag testade denna förmåga genom att jämföra fyra olika penslar i ungefär samma storlek:

  • Casaneo serie 498 storlek 0
  • Soft Aqua från Raphael storlek 0 (beskriv också som syntetisk ekorre)
  • da Vinci Maestro storlek 8. (genuin mård av högsta kvalitet)
  • da Vinci Petit Gris Pur storlek 0 (en äkta ekorre av högsta kvalitet)

Trots att tre av penslarna är angivna som samma storlek är de inte lika stora. Störst är Maestro och Soft Aqua, Casaneo är något mindre och minst är Petit Gris. Därför är testen lite missvisande, men den ger ändå en fingervisning av kvaliteten på penslarna. Testen är utförd med endast ett dopp av penseln i färg, därefter laveras (på lutande papper) på en avgränsad yta tills färgen i penseln tagit slut.

Casaneo serie 498 storlek 0, Soft Aqua från Raphael storlek 0, da Vinci Maestro storlek 8, da Vinci Petit Gris Pur storlek 0
Vänster till höger: Casaneo serie 498 storlek 0, Soft Aqua från Raphael storlek 0, da Vinci Maestro storlek 8, da Vinci Petit Gris Pur storlek 0

Jämnast färgyta levererar Casaneo och Maestro, dessa två håller ungefär samma mängd vätska men Maestro är betydligt större än Casaneo. Soft Aqua håller mest vätska av alla men ger en ojämn leverans av färg, särskilt i slutet när färgen börjar ta slut. Sämst resultat levererar Petit Gris, men det är samtidigt den minsta av alla penslarna.

Sammanfattningsvis går det att konstatera att Casaneo håller mycket vätska, i klass med de bästa, samtidigt som den levererar färgen jämt och fint över pappret.

Ett sätta att testa hur bra en pensel levererar färgen är med en lång linje med olika tryck. Genom att variera trycket av penseln får man en indikation av hur jämnt en pensel lämnar ifrån sig färgen vid olika penseltryck. Idealet är samma färgmängd oavsett tryck, det vill säga likadan färg över hela linjen.

test Da Vinci Maestro
Da Vinci Maestro
test da Vinci Petit Gris Pur
da Vinci Petit Gris Pur

Da Vinci Maestro är bäst på detta, den ger ungefär samma färg längst hela ytan. Da Vinci Petit Gris Pur är nästa lika bra som Maestro, så de två naturhårspenslarna vinner denna utmaning enkelt. Petit Gris är lite mera frikostig med färg i penseldragets början.

De två syntetpenslarna är betydligt sämre, båda ger frikostigt med färg i början och mindre efterhand. Båda penslarna lämnar mycket färg vid maxtryck och endast lite vid ett lätt tryck.

test Soft Aqua från Raphael
Soft Aqua från Raphael
test da Vinci Casaneo
da Vinci Casaneo

Men att testa penslar med olika utmaningar ger endast en ytlig beskrivning av en pensel. Det verkliga provet är hur väl de fungerar när man målar med dem. Precis som med akvarellfärger och akvarellpapper tycker jag att man måste utmana materialet i målningar för att bilda sig en uppfattning om dess kvaliteter och tillkortakommanden. Jag har målat flera målningar i olika stil och storlek med Casaneo penslar. Här följer min bedömning av penslarna.

Förmågan att hålla mycket vätska, och dess spets och lagom spänst, gör Casaneo till en mycket bra pensel. De är något mjukare än Raphael Soft Aqua och Escoda Ultimo, två andra penslar som gör anspråk på beskrivningen syntetisk ekorre. Dessa två är styvare och har lite grövre hår vilket ger dem en viss spretighet. Casaneo är mera följsam och ger ett jämnare penseldrag.

En överraskande egenskap som jag upptäckte när jag målade med dem är att de är enkla att skölja ur. Det är alltså lätt att bli av med färg när du sköljer den i vatten. Penseln håller och levererar färg mycket bra, och det är enkelt att skölja av den i vatten.

Penslarna har en mycket fin spets. Det är lätt att måla detaljer även med rätt stora penslar. Kanske skulle jag önska mig att spetsen var lite mera av den traditionella typen, som en jämn båge istället för den våldsamt avsmalnande. Jag tycker det är enklare att hantera den typen av spets.

Spetsen på da Vinci Casaneo.
Spetsen på da Vinci Casaneo.
Spetsen Da Vinci Maestro är den jag föredrar.
Spetsen Da Vinci Maestro är den jag föredrar.

Alla Casaneo penslar är lite små i storlekarna. Om du är känslig för detta, tänk då på att en viss storlek i Casaneo är antagligen mindre än samma storlek hos din favoritpensel. Penslarna är också våldsamt kraftigt limmade vid leverans. Det tar lång tid och mycket övertalning att bli av med allt lim i penselhåren. Var försiktig, så att du inte bryter något hår, det är lätt hänt med så mycket lim.

Casaneo penslar är kanske de bästa syntetpenslar jag provat. Jag kan varmt rekommendera dem till alla akvarellmålare. Priset för penslarna ligger i mellanprisläget, det finns billigare syntetpenslar, men även dyrare. Jämfört med naturhårspenslar är de betydligt billigare, och skulle du köpa en naturhårspensel med liknande pris är de inte bra. Särskilt imponerad är jag av de mindre Casaneo penslarna, det är enkelt att måla flödigt med dem och det är även lätt att forma en fin spets.

En målning gjord med Casaneo serie 498
En målning gjord med endast Casaneo serie 498 storlek 0.
(Målningen är ca. 25X35 cm)
En detalj av målningen gjord med Casaneo serie 498
En detalj för att visa hur smått man kan måla med denna pensel.

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x