Gradering

gradering

Jag har nyligen genomfört några övningar i mina akvarellkurser som bland annat innefattat gradering, stora jämna graderingar, små ojämna graderingar och allt däremellan. Resultatet var delvis nerslående. Det är uppenbart att denna grundläggande akvarellteknik, för många, är mera besvärlig än vad den borde vara. Det kan med andra ord vara på sin plats att beskriva tekniken och hur den enklast genomförs.

Vad är gradering

Gradering är ett sätt att måla en slät yta med efterhand skiftande färg. Tekniken är densamma som för lavering (Läs mer), med den skillnaden att färgen efterhand ändras. Det enklaste är att börja med valfri färg, och att efterhand späda ut denna med vatten så att färgytan bildar en jämn övergång från någon färg till en ljusare variant av samma färg. Graderingen skall målas på ett lutande papper så att gravitationen hjälper till att skapa en jämn färgyta. Man börjar alltid upptill och målar i nedförsbacke.

Hemligheten är massor med färg och vatten. När du graderar skall du alltid använda fylld pensel och du måste hela tiden fylla den med mera färg eller vatten. Om någon del av graderingen skulle bli endast lite torrare än resten uppstår genast fläckar.

YouTube player

I färgfältets underkant kommer färgen att rinna ner och bilda en lång droppe, det är denna långa droppe som du efterhand förflyttar ner över pappret med långa horisontella penseldrag.

Den långa droppen får aldrig försvinna eller bli torr, då blir resultatet fläckigt. Massor med färg är receptet för en fin gradering.

Gradering med färgskiftning

Rätt så ofta behöver man ändra färg i en graderad yta. Själv gör jag detta genom att måla samma yta två gånger. Den första färgen målas som en vanlig gradering från en viss färg till en ljusare med mera vatten efterhand. Sedan låter jag färgen torka innan jag målar en andra gång. Den andra graderingen målas från andra hållet men den nya färgen, men i övrigt utförs den på samma sätt.

YouTube player
Ett exempel på gradering med två färger
Gradering
Den färdiga målningen

Ett alternativt sätt, som en del rekommenderar, är att ändra färg i ett och samma färglager, att börja med en färg och sedan byta till en annan färg. Personligen gör jag aldrig så, tekniken är för svårkontrollerad tycker jag, misstag uppstår lätt när man försöker gradera på det här sättet. Det är svårt att kontrollera färgvalören och övergången blir lätt abrupt eller fläckig. Dessutom kommer färgerna att blandas på pappret, och kanske inte ge önskad färg vid övergången mellan dem.

Andra sätt att gradera

Om du skulle söka på Internet efter ”gradering akvarell” eller ”watercolor gradient” får du en massa resultat som jag inte skulle kalla gradering. Många visar att man skall börja med ett blött papper och lägga färger på detta, det blir säker snyggt, även på det sättet, men det är egentligen en typ av vått i vått måleri.

Andra föreslår att man målar samma färgyta flera gånger, något som jag är mycket tveksam till eftersom pigmenten blir ”grumliga” och det är lätt att man förlorar transparens.

Ytterligare andra ger förslag som mest liknar ”fördrivning” lånad från oljefärgsteknik, där man liksom gnuggar två olika färger tillsammans med hjälp av vatten.

Det finns alltså många olika sätt att åstadkomma en gradering, men för mig är en gradering målad i ett enda lager med skiftande valör och/eller färgton. Den åstadkoms genom flödigt måleri på ett torrt, lutande papper, där den nya färgen eller vattnet efterhand tillförs i färgytans underkant.

Några tips för att lyckas med graderingar:

  • Luta pappret under hela graderingen och låt pappret gärna torka lutande också.
  • Använd så stor pensel som möjligt.
  • Måla med så mycket färg och vatten som möjligt, blir det för torrt får du en fläckig yta.
  • Välj färger som flyter bra i vatten. Undvik granulerande färger, det är svårt att få en lyckad gradering med sådana färger.
  • Fortsätt att måla trots att det verkar att bara vara vatten i penseln och på pappret. Många slutar måla en gradering, från färg till vitt, när de tror att all färg är slut, att de bara målar med vatten. Men det brukar ändå finnas lite pigment kvar och om du slutar att måla blir det kanske en svag kant. Ett enkelt sätt att undvika en linje är helt enkelt att fortsätta att måla tills hela ytan är täckt, även om, det bara är med vatten.

Små graderingar

Ibland behöver man en mjuk övergång på en liten yta. Då fungerar inte ovan behandlade teknik, utan ett annat sätt att skapa en liten graderad färgyta behövs. Det jag brukar göra är att måla en färgfläck eller linje beroende på vad resultatet skall bli, och sedan genast måla med rent vatten längs kanten som skall graderas.

YouTube player
Skuggor på björkstammar lägga på med hjälp av gradering
Den färdiga målningen

Några saker är viktiga för att lyckas med detta:

  • Ha pappret plant liggande.
  • Gradera med vatten innan den tidigare målade färgen har hunnit bli torr.
  • Måla först färgen, följ sedan kanten av den målade färgen med vatten i penseln, undvik att måla vatten i färgen som redan finns på pappret.
  • Försök att måla både första färgen och det graderande vattnet med samma blöthet.
  • Undvik stora penslar på små ytor, det är enklare med en liten pensel.
YouTube player
Skuggor på handduken skapas med små graderingar.
Den färdiga målningen

You may also like...

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x