Stålpenna
En stålpenna har de flesta akvarellmålare nytta av, det är ett bra redskap för smala linjer och detaljer. Med en pensel är det svårt att dra linjer, men det är vad en stålpenna är till för. En bra stålpenna kan skapa rätt så långa och jämna linjer. Den kan också göra flexibla, olika tjocka linjer med rätt stift. Det är ett mycket användbart redskap som dock inte skall överanvändas.
Skaftet
En vanlig typ av skaft är av trä med en stifthållare som består av en metallring och fyra metalltungor innanför. Stiftet kläms fast mellan ringen och de flexibla metalltungorna. Många av mina elever som har ett sådant skaft har bara pressat in stiftet mellan de fyra tungorna och därmed förstört skaftet. Det går inte, eller är åtminstone svårt, att byta stift om man skulle göra så. Den här typen av skaft är oftast rätt så billiga, men personligen tycker jag illa om dem. De rostar, är besvärliga att byta stift i. Det går inte att tvätta skaftet utan att det spricker och blir fult och med tiden oanvändbart.
Själv föredrar jag den japanska typen av skaft med en gummifattning för två typer av stift. En något vidare ring för skålformade stift och en mindre ring för runda stift. Nackdelen med skaftet är att man måste köpa stift som passar, men de flesta fungerar.
Det finns även andra typer av skaft, alla är bra på sitt sätt: Skaftet med metalltungor kostar inte så mycket, det japanska är dyrare men mera hållbart, enklare att byta stift i, och ibland bekvämare. Men det är ändå bara ett skaft, alla duger, (även om de japanska är min favorit).
Stiftet
För akvarellmålaren är det smala linjer som man använder stålpennan till. Så därför bör man köpa ett stift med fin spets, för min del är så tunn spets som möjligt det som gäller. Jag föredrar stift av G modell. G nibs är lagom flexibla och ger samtidigt möjlighet till riktigt smala linjer.
Den här typen av stift är inte så vanliga i Sverige, men här än ett par svenska shoppar med bra stålpennor:
https://komadori.se/varumarken/tachikawa
https://penstore.se/shop?funk=gor_sokning&term=nib%20zig
https://bornette.se/search?q=nib&options%5Bprefix%5D=last
Ett nyköpt stift är försett med en tunn oljehinna som skall förhindra att metallen oxiderar och blir fläckig och ful. Denna oljehinna måste avlägsnas innan stiftet går att använda. Det finns flera olika sätt att ta bort oljan: en del använder tandkräm och tandborste, andra diskmedel. Det finns de som sticker in stiftet i en potatis och låter det sitta så i några minuter. Andra tvättar med aceton.
Själv föredrar jag att bränna bort oljan över ett stearinljus i några sekunder, inte längre, eftersom stiftet annars kan böjas och bli obrukbart.
Akvarellfärg i stålpennan
När du använder stålpenna i en akvarellmålning vill du naturligtvis ha akvarellfärg i pennan. Med tusch är det enkelt, doppa pennan i tusch och skriv eller teckna. Men akvarellfärg blandas i en liten blandkopp som knappt har något djup, det är omöjligt att få upp färg med en stålpenna ur en sådan blandkopp.
Så här gör jag: Ta upp färg med en pensel, överför färgen till pennan som hålls med undersidan uppåt. Drag av färgen mot kanten av pennans sida, vänd på pennan och teckna. Färgen räcker dock inte så länge, du måste göra om rörelsen rätt så ofta om du skall teckna mycket. Men för bara ett sträck eller två är det en fungerande metod.
Stålpennan är också ett bra verktyg för maskeringsvätska. Den kan du använda när du behöver spara ut små detaljer eller tunna linjer. Det går naturligtvis också att färglägga en teckning gjord med stålpenna med akvarellfärg.