Rödlök – en akvarellövning

akvarellövning

Foto

Detta är främst en övning i färgblandning. Två färger används för målningen. Det är svårt att använda andra färger än de föreslagna, vilket är Kinakridonrosa och ftalogrön gul ton.

Jag har även använt en gul färg, men den används mycket sparsamt. Den gula färgen kan du välja själv. Det funkar även med gulbruna färger som obränd sienna eller gul ockra.

Det finns flera färger som är snarlika den rosa färgen, alizarinlack, kinakridonviolett för att nämna några. Kanske har du en alternativ färg som fungerar.

Den gröna färgen är svårare att byta mot någon annan, ett krav är nämligen att de två färgerna skall gå att blanda svart med, när de blandas korrekt. Så om du saknar ftalogrönt, testa gärna med någon annan, men blanda först med den röda färgen för att se om det går att göra svart med dem.

Andra tillbehör du behöver för målningen: Maskeringsvätska och stålpenna. Saknar du någon av dessa blir övningen för svår att genomföra, välj i så fall någon annan övning.


Steg 1

De fina rottrådarna maskeras, använd maskeringsvätska till detta. Eftersom de är smala använde jag en stålpenna, om du inte har en sådan kan du försöka med en liten pensel, men det är svårt att göra riktigt smala linjer utan stålpenna. (Läs mer om att använda stålpenna med maskeringsvätska.)

När maskeringen har torkat skall bakgrunden målas. Till detta skall en hyfsat neutral färg skapas av rött och grönt. Gör färgblandningen rätt så mörk, använd denna mörka färg som utgångspunkt för olika delar av bakgrunden, alltså: tag från den svarta blandningen och späd i ny blandkopp efter behov.

Börja måla det som är bakom löken ovanför underlaget. Börja på vänster sida och späd färgen efterhand så att den blir ljusare på höger sida. Denna yta skall målas med mycket färg, så övergången blir jämn och fin utan fläckar.

Vrid på pappret så att du enkelt kommer åt att måla runt lökens torra skal. Försök att få med alla, eller åtminstone de flesta, små skal-remsor och flisor på löken. När du målar små detaljer är det extra viktigt att använda mycket vätska, annars riskerar du att ytan blir torr när du målar småsaker, vilket kan resultera i fläckar och blomningar.

Låt bakgrunden torka innan du målar underlaget som löken står på. Underlaget målas först med en riktigt ljus neutral färg, tag från din svarta blandning och späd den med mycket vatten. Innan färgen har torkat skall du med mycket mörk färg skapa en skugga, under och till höger om löken. Denna skall göras vått i vått, så det är viktigt att ursprungsfärgen är våt, ha därför din svarta färg redo innan du börjar måla den ljusa underlagsfärgen.

Det är lättare att skapa en snygg skugga om du inte tillför så mycket vätska, använd därför en liten pensel för att måla skuggan.


Steg 2

Blanda en ljusare rödviolett färg med rött och grönt. Blanda även en nästan svart färg som har en svag anstrykning av rött. Med dessa två färger skall lökens inre, lite blanka skal, målas. Börja med den ljusa färgen, och lägg till den mörka innan den ljusa färgen har hunnit torka. På så sätt får du mjuka och fina övergångar mellan ljusa och mörka delar av lökskalet.

Använd även den svarta färgen vid kanterna av det blanka skalet, då får du bra skuggor från det övre skalet. Du kan också lägga in några mörka linjer som följer lökens rundning.


Steg 3

När färgen du målade i förra steget har torkat skall du ge dig i kast med det yttre, torrare lökskalet. Det är ljusare än den inre delen av löken du målade tidigare, men annars samma färg. Späd därför bara överbliven färg från tidigare så att den blir ljusare, men behåll den mörka färgen oförändrad. Den behövs till de mörka partierna i det torra skalet.

För att skapa den torra och spröda känslan i lökskalet är utsparingar viktiga. Måla därför inte ända ut till kanten av det inre skalet, utan lämna en smal remsa omålad, eller åtminstone målad med ljusare färg. Dessa små utsparingar uppträder lite ojämnt här och där, försök att följa fotot. Kontrasterna är viktiga, försök att göra mycket stor skillnad mellan de mörkaste delarna (som är nästan svarta), och de ljusaste (som är mycket ljusa).


Steg 4

Rottrådar målas som avslutning. Gnugga bort maskeringsvätskan med fingrarna. De nu vita rötterna målas först med en ljus gulbrun ”rotfärg”, som blandas av din gula färg plus lite av den rödvioletta färgen du använde till skalet. Det blir naturligtvis inte rätt vid första blandningen, avväg blandningen så att en trovärdig färg skapas.

Måla sedan alla rottrådarna med färgen, de är smala och det är lätt hänt att du missar lite och får gul färg även på den röda löken, det gör inte något. Det kommer inte att märkas när färgen väl har torkat.

Låt den gula färgen torka och måla sedan skuggor på rötterna med en svartaktig färgblandning. Jag använde stålpenna till detta, de är ju smala. Det är jobbigt att måla så smala saker med en pensel.

YouTube player

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x