Hofterupsdösen

Hofterupsdösen

Hofterupsdösen är en dös, en grav från yngre stenåldern. Den ligger strax öster om Hofterups kyrka i Kävlinge kommun, inte så långt ifrån där jag bor. Det kan tyckas vara ett knepigt motivval för en akvarellmålning. Den fungerar faktiskt bra som en övning, flera olika akvarelltekniker omfattas.

Du kan använda vilka färger du vill till den här övningen. Jag använde två bruna (bränd och obränd sienna) en blå (Ftalo) och varmgul (jag använde nickeldioxingul som inte längre tillverkas, men viken varmgul som helst funkar).

Ett foto att måla efter.

Steg 1

Börja med att måla en himmel, måla runt om stenarna och ner till horisonten. Lägg gärna in lite grå färg (blå+ bränd sienna) längst ner på himlen, som skall föreställa skuggor under vita moln. För att göra några moln kan du suga upp lite blå färg här och där med hushållspapper eller liknande. Låt himmelsfärgen torka alldeles innan du påbörjar nästa steg.

Steg 2

Enligt principen ”bakifrån och framåt” målas först de mörkgröna avlägsna träden. Måla dessa med en färg blandad av blått och gult samt lite brunt. Gör en alldeles rak underkant och ojämnt, trädliknande överkant. Låt torka och måla sedan det ljusgröna fältet. Lite ljusare och kallare (blåare) uppe vid träden och något mera gul och fylligare färg längst nere vid förgrunden. Detta för att indikera djup i målningen. Glöm inte att det finns högt gräs framför fältet, detta måste visas med grässtrån som görs redan när du målar det gröna bakom gräset. Avsluta därför det gröna fältet nertill genom att spara ut en massa grässtrån, Måla ”taggigt” så att det ännu omålade pappret ser ut som vita grässtrån.

Sedan skall du med en gulbrun färg (obränd sienna eller gulockra) måla gräset i förgrunden. Detta skall målas med hundratals tunna, svagt lutande sträck. Det är de vita utsparingarna mellan de gula sträcken som är viktiga. Försök att göra dessa så tunna som möjligt. Jag menar inte att du skall måla varje grässtrå individuellt, det kommer att ta evigheter. Utan låt penseln fara uppåt och neråt i snabba rörelser som skapar ett mönster med vita, omålade sträck mellan penseldragen.

YouTube player

Steg 3

Måla några gul-grönaktiga fläckar på stenarna, de skall föreställa de lavar och alger som växer här och där på stenarna. Schumra gärna dessa fläckar, det får dem att se mera levande ut. Sedan skall lite grönt gräs målas. Det gröna gräset skall inte, som den gula undermålningen av gräs, täcka hela ytan. Den skall mera målas i sjok med omålade partier mellan mera täckande gröna fällt. Det är bra om du använder olika gröna färger som får blanda sig på pappret, resultatet blir mera levande på det sättet.

Steg 4

Måla blåa skuggor på stenarna. Täck stenarna med den blå färgen men lämna omålat på de solbelysta partierna. Den blå skuggfärgen kan målas helt platt, men blir snyggare med lite vått i vått så att den varieras något i intensitet. Med en mörkgrön färg skall även mörka skuggor på gräset målas. Glöm inte att göra skuggan ”stråig” upptill och nertill så att det ser ut som gräs.

Steg 5

Det som nu återstår är att ge stenarna form. Det gör du med en neutral rätt så mörk färg som appliceras över hela den skuggade delen av varje sten. Låt den solbelysta delen av varje sten förbli omålad. Vått i vått är en bra metod att måla dessa skuggor med. Blöta först en sten och måla därefter neutral färg där du vill ha det mörkt. När en sten är avklarad, låt den torka innan du börjar måla nästa sten. När du har målat alla stenar kan du med extra mörk färg skapa lite sprickor och andra skavanker på stenarna, du kan även använda schumring för att få fina grova och skrovliga effekter.

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x