Ftaloblå (röd ton)
Somliga hatar den, andra tycker bra om den. Jag förstår varför så många inte gillar den, den är så intensiv att det är jobbigt. Den torkar upp med en hel del förlorad färgglädje. Den är svår att behärska.
Men ändå är den viktig att ha i sin palett. Det är nämligen den enda riktigt primärblåa färgen.
Om du, som jag, vill blanda dina färger själv (istället för att köpa färdigblandat) är den ett måste tycker jag. Den är mycket ren i tonen, och den ligger perfekt i färgcirkeln för en primärblå, den har utmärkta blandningsegenskaper, både åt det violetta och gröna hållet.
Den uppfanns på 1920 talet av misstag och framställdes som pigment 1935, då under namnet monastralblå, ett namn som fortfarande används. Det finns flera varianter av pigmentet men denna text gäller det som kallat röd ton (Red shade)
Färgindex namn är PB15:1, en del tillverkare använder PB15:6. Det är vanligt att färgen får andra namn, vilket är förvirrande. De vanligaste alternativa namnen är: berlinblå (skall egentligen vara Järnblått), helioblå och monastralblå. En del tillverkare kallar Ftaloblått helt enkelt efter dem själva: Winsor blue, Blockx blue.
Egenskaper
- Extremt färgstarkt pigement.
- Ftaloblått är mycket transparent
- Färgen är mycket fläckade. Pigmentkornen är extremt små, vilket gör att den fastnar på alla ytor. (t.ex. paletter av plast), färgen är fläckade.
- Torkar upp jämnt och fint, ingen granulering, perfekt till släta laveringar.
- Färgen förlorar en hel del lyster när den torkar.
- Utmärkt blandningegenskaper.
- Komplementfärg: rödorange
- Relativt billigt pigment, oftast i den billigaste serien hos tillverkarna.
Information
Färg index namn: PB15:1 | PB15:6
Ljustålighet: Utmärkt
Transparens: Mycket
Fläckande: Ja
Granulerar: Nej
Härligt Erik!
Snart ses vi igen 🤗
Hej Maj-Britt
Tackar. Hoppas att det fungerar i höst…
Vem vet.