Var rädd om dina penslar

Brushes

En av avigsidorna med att undervisa i akvarell är att se hur människor sköter sin utrustning. Många köper fina penslar för att sedan snabbt förstöra dem, det är tråkigt att se. Här följer några enkla råd om hur man sköter sina penslar väl och därmed förlänger deras liv.

I framtida inlägg skall jag beskriva hur man tvättar och förvarar sina penslar, denna text gäller bara hur man använder dem.

  • Ta aldrig med fingrarna på en torr pensels hår, du överför fett och smuts till penselstråna, en blöt pensel kan du fingra på. Varför gör alla detta, fingrar på och gullar med sina penslar?
  • Använd alltid en akvarellpensel endast till akvarell, inte till olje- eller akrylfärg. Helst inte till maskeringsvätska och dylikt heller.
  • Ställ Aldrig penseln i ditt vatten, vid varje kurstillfälle räddar jag någons pensel från drunkningsdöden, de ställer sin pensel, med huvudet ner i vattnet, då måste jag rädda den och lägga den vid sidan om vattenbehållaren. GÖR INTE SÅ.
Ställ inte penseln i vatten
Ställ aldrig din pensel på huvudet i vattnet
Lägg penseln vid sidan när du inte använder den
Lägg den istället på bordet eller ovanpå behållaren
  • De flesta använder akvarellfärg i koppar, tuber är mindre vanligt. När du tar färg med din pensel i färgkoppen skall du inte trycket ner penseln med toppen först och röra runt. Det är tyvärr ett vanligt misstag. Lägg istället penseln på sidan och rulla den över färgkoppen så att inte stråna och penseltoppen tar skada. Om du vill vara extra försiktig med dina finaste penslar skall du inte alls använda dem för att ta upp färg från färgkakorna, använd istället en äldre sliten syntetpensel för detta.
Gnugga inte i färgkoppen
Gnugga inte i färgkoppen
Rulla upp färgen istället för att gnugga
Rulla upp färgen istället
  • Om du skall gnugga och vara våldsam på målningen (det kanske behövs ibland) använd då en skäppensel till detta, inte din finaste mårdhårspensel. Jag blir bedrövad när jag ser en elev gnugga med penselspetsen och använder en 1000 kronors pensel för detta! Använd någon billig pensel istället.
  • Förvara inte en fuktig penseln i en tätslutande behållare.
  • Undvik att doppa penseln i vattnet ovanför Metalhylsan eller bindningen så att skaftet blir blött, det kommer att få träskaftet ett svälla, spricka och med tiden lossna från hylsan.
  • Blöt penseln med vatten innan du börjar måla, jag brukar rulla den lätt på insidan av vattenkoppen, torra penselstrån är styva och särskilt styva är de om du har tvättat slarvigt efter förra gången du målade. Om ett enda strå skulle böjas, eller värre: brytas om du skulle måla direkt med en torr pensel så kanske det betyder mindre, men efter upprepad sådan behandling kommer din pensel att bli spretig och förlora sin spänst.
  • När du transporterar dina penslar skall de förvaras i en penselmatta eller liknande fodral. Absolut inte i ett skrin eller burk där de ligger löst, Det förstör penslarna på nolltid.
Transportera inte penslarna i en bork
Förvara penslarna i en penselmatta

Se där, några bra råd för bättre penselanvändning!

You may also like...

5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x