Koboltviolett (PV14)

koboltviolett

Den koboltviolett vi känner idag tillverkades för första gången år 1859 av den franska kemisten Salvetat, tillverkningsprocessen är kostsam vilket gjorde pigmentet dyrt, att det dessutom är mycket blekt, vilket kan göra det mindre användbart för konstnärer, kan vara en förklaring till att pigmentet inte blev så populärt, det ersattes bara tio år senare med manganviolett. Trots detta används pigmentet fortfarande, många färgtillverkare har det i sitt sortiment, men inte alla. En del tillverkare förfalskar färgen eftersom den är så dyr, kanske också på grund av dess lätta giftighet, alla färger som är gjorda med kobolt är lätt giftiga.

Det förekommer även släktingar till pigmentet som är något rödare och ännu blekare (PV49 och PV47)

Koboltviolett är mjölkigt vitaktig, en egenskap som den delar med flera koboltfärger, färgnyansen är svag och tonen är något oklart blåviolett, hos en del tillverkare mera rödviolett. Färgen granulerar mycket, om färgen hade varit starkare hade granuleringen märkts tydligare. Koboltviolett fäster inte särskilt väl till pappret, den är lätt att tvätta ur. Färgen är mycket ovillig vått i vått, den sprider sig inte så gärna i den våta ytan, den egenskapen delar den med många granulerande färger.

Koboltviolett saknar en komplementfärg bland övriga pigment, närmast är ftalogrön gul ton men blandningen blir blåaktig.

Ftalogrön gul ton blir blå tillsamman med koboltviolett

Så färgen är alltså dyr, mjölkigt blek och besvärlig i blandningar ändå använder många konstnärer den, jag också, varför? Kan det bero på att den är så vacker, en färg med karaktär trots alla sina brister.

koboltviolett En rätt så täckande färg.
En rätt så täckande färg.
koboltviolett En rätt så täckande färg.
Färgen vill inte blomma.
koboltviolett Inte heller vill den flyta ut i en blöt yta.
Inte heller vill den flyta ut i en blöt yta.
koboltviolett Den granulerar fint
Den granulerar fint
koboltviolett Lätt att tvätta bort.
Lätt att tvätta bort.

Egenskaper

Färg index namn: PV14
Ljustålighet: Mycket god
Transparens: halvtransparent
Fläckande: Nej
Granulerande: Ja

 Cobalt violet plats i färgcirkeln
Färgens plats i färgcirkeln

Några tillverkare som har koboltviolett

WINSOR & NEWTON Cobalt violet PV14
BLOCKX Cobalt violet PV14
ROYAL TALENS REMBRANDT Cobalt violet PV14
DANIEL SMITH Cobalt violet PV49
DANIEL SMITH Cobalt violet deep PV14
M. GRAHAM Cobalt violet PV14
HOLBEIN Cobalt violet light PV47
LUKAS Cobalt violet PV14

Koboltviolett är ett mycket dyrt pigment, därför förfalskas det ofta. Dessa tillverkade har inte äkta koboltviolett trots att de har färger med namnet, fler av dem har den goda smaken att ange ordet ”hue” i namnet, vilket tyder på att det inte är äkta vara.

SCHMINCKE Cobalt violet hue PV62
SENNELIER Cobalt violet deep hue PR122, PV16
SENNELIER Cobalt violet light hue PR122, PV16, PW6
OLD HOLLAND Cobalt violet light PB73, PR112, PV19, PV23
OLD HOLLAND Cobalt violet dark PB73, PV19, PV23

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x