Schumring

Schumring

Att schumra innebär att lägga färg på underlaget på ett sådant sätt att ytan endast blir delvis täckt. Ibland kallas tekniken torrpensel, jag tycker att denna benämning är missvisande, det går utmärk att schumra med en blöt pensel. Det blir en annan typ av mönster än med en torr pensel, inte sämre bara annorlunda.

Schumring används för att skapa struktur i målningen, det kan vara för trädets bark, solglitter på sjön eller bara för att ser fint ut, Det krävs lite övning innan tekniken sitter. Ett akvarellpapper med grövre gräng är att föredra, ett slätare papper är det svårt att få någon effekt på. 

Med torr pensel

Börja med torr pensel, det är enklare, doppa penseln i den färdigblandade färgen (ljus eller mörk, mycket eller lite vatten spelar ingen roll för tekniken), dra av så mycket av färgen som möjligt på kanten av blandkoppen, penseln skall vara fuktig, inte snustorr. Måla med sidan av penseln, använd inte den fina spetsen, utan lägg penseln så att endast sidan av stråna har kontakt med papperet. 

YouTube player
Sliten rödfärg på en gammal dörr.

Den första kontakten med pappret blir färgen lite mera täckande, efterhand som du målar förlorar penseln färg till pappret och du får torrare, mera prickigt resultat. Det är lättare med en enkel syntetpensel än med en fin mårdhårspensel. En syntetpensel håller betydligt mindre vätska är en fin pensel, det är en fördel i det här sammanhanget. Dessutom sliter tekniken på penseln, bättre att slita på en billig pensel än en dyr.

YouTube player
Jag har använt schumring för barren på cypresserna.

Med blöt pensel

Doppa penseln i färg, den skall vara rejält fylld. Dra ett snabbt och bestämt penseldrag med penseln liggande mot pappret, det går inte att tveka här, Snabbt och omedelbart skall det vara.

YouTube player
Schumring med blöt pensel.
YouTube player
Ett annat exempel med schumring med blöt pensel.

Den prickiga ytan uppstår vid penselstrånas bas, du får ingen eller liten effekt vid spetsen. Naturligtvis går det inte att detaljstyra resultatet, du måste vara nöjd med det du får, att försöka ändra resultatet är dömt att misslyckas. 

YouTube player

Öva mycket

Tiotusen timmar, är du bekant med uttrycket. I korthet beskriver det att för att bli bra på något måste man ägna en massa tid åt detta. För att uppnå en bekväm attityd när det gäller schumring gäller det att öva, öva och öva. 

Då menar jag inte att sitta med en bit papper och bara testa. Du måste använda tekniken i målningar. I nästan varje målning som du gör finns det säkert utrymme för lite schumring, testa! Om det inte fungerar, var nöjd ändå och prova igen i nästa målning, På så sätt bygger du upp självförtroende, efter några hundra försök fungera det mycket bättre.

Det finns inga genvägar, för att bli bra på något måste du göra det ofta. Du kan inte lära dig måla på kurs, eller genom att läsa böcker eller denna blogg. Du måste måla för att bli bra på att måla.

You may also like...

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Linda
Linda
1 year ago

Tack för jättefin artikel och toppen med filmerna!!!
Schumring är ju så vackert, vitt ger liv!!!

Last edited 1 year ago by Linda
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x