Indantron (indantren) PB60

Indanthrone

Färgämnet PB60 utvecklades av det tyska kemiföretaget BASF år 1901, men det dröjde ända till 1950 talat innan det kom till användning som pigment bland konstnärsfärger. Tanken med pigmentet var att efterlikna indigo. Namnet kommer från indigo + antrakinon som är råvaran från vilket färgämnet är derivat från. Ibland kallas färgen indantren vilket egentligen är en föråldrad term för alla textilfärger av hög kvalitet.

Färgen är varmt blåsvart, den är betydligt blåare än äkta indigo. Pigmentet är mycket ljuståligt och halvtäckande, det är kraftigt fläckande och mycket intensivt mörkt varmblått, nästan violett. Komplementfärgen till indantron är gul-orange, du kan blanda den med t.ex. obränd umbra för en grå färgblandning.

blandningar med Indantron
Från vänster, blandad med Transparent Pyrrol Orange blir lite violett
Nr 2 blandad med Isoindoline Yellow som är en gulorange färg blir neutral
Nr 3 Blandad med Nickel azo gul som är varmgul blir grönaktig
Nr 4 Blandad med obränd umbra blir neutral.

Du som gillar färgen indigo (nästan alla indigo som går att köpa idag är blandade av andra pigment) borde prova Indantron, den består av ett pigment och den är intensivt blåsvart, mycket vackrare än alla färdigblandade färger.

Indantron är en färg jag använder ibland, när jag inte behöver en klarblå för min målning, dess svarthaltighet begränsar nämligen användningen något. Men dess intensiva varmblå färgton är mycket attraktiv. En mycket trevlig färg med vissa begränsningar.

Indantron är mycket mörkt varmblå
Indantron är mycket mörkt varmblå
Indantron  är kraftigt fläckande
Den är kraftigt fläckande
Indantron Exempel på blomning
Exempel på blomning
Indantron är mycket villig vått i vått
Den är mycket villig vått i vått
Indantron Inget bett och ingen granulering
Inget bett och ingen granulering

Egenskaper

Färg index namn: PB60
Ljustålighet: Utmärkt
Transparens: Endast halvtransparent
Fläckande: mycket
Granulerande: Nej

Indantrons placering i färgcirkeln, den ör svarthaltig och varmblå
Indantrons placering i färgcirkeln, den ör svarthaltig och varmblå

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x