Att signera sin målning

signatur


Konstnärer har inte alltid signerat sin konst.

Konstnärens roll började förändras under renässansen, när idéer om individens unika kreativitet och konstnärens status som en intellektuell snarare än en hantverkare blev framträdande. Först då blev signaturer på konstverk vanligt, tidig konst är ofta osignerad, även om konstnärer som Leonardo da Vinci, Albrecht Dürer och Michelangelo signerade sina verk.

Vad skriver man som signatur?

Ibland dyker frågan upp på mina kurser: hur bör man signera sin akvareller. Det finns inget rakt svar på den frågan, det finns flera bra sätt att signera. En del konstnärer signerar med sin namnteckning som när de skriver under ett kontrakt. Andra textar prydligt medan några konstnärer skriver sina initialer eller ett monogram. En del skriver hela namnet, för och efternamn, och andra skriver endast efternamnet och en del bara sitt förnamn. Vissa skriver dit ett årtal när målningen var gjord och andra inte. Om årtal anges bör man skriva hela året, alltså 2024 inte bara -24.

Själv signerar jag med förnamn och efternamn samt årtal. Det där med att ange årtal på målningen kan göra den svårsåld efter ett tag. Många som köper konst vill inte köpa ”gammal” konst, så det kan försämra säljbarheten om målningen inte blir såld samma år som den målades. Men å andra sidan tycker jag att det är viktigt att ange när en målning är gjord.

Vad signerar man med?

Att signera med blyerts är traditionellt och funkar alltid. Det går också bra att signera med akvarellfärg men kan vara svårt med en pensel om man inte har god penselteknik, eller om man inte vill göra en väldigt stor signatur. Då kanske akvarellfärg med en stålpenna fungerar bättre. Med en stålpenna går det naturligtvis även att använda tusch.

Jag brukar signera med antingen blyerts eller akvarellfärg i stålpenna, båda dessa sätt fungerar bra. Undvik att använda bläckpennor eller tuschpennor, dels ser det lite stelt ut med dessa exakta linjer som sådana pennor oftast åstadkommer, och sedan är jag tveksam till hållbarheten, även för pennor som beskrivs som permanenta.

Var placerar man sin signatur?

Den mest traditionella platsen är i nedre högra hörnet av målningen. Ibland ser man även signaturer i nedre vänstra hörnet, men det är mindre vanligt. Det finns konstnärer vars signaturer kan hittas lite varstans i en målning, i en etsning av Rembrandt kan man hitta signaturen på det minst förväntade stället. Även moderna konstnärer som Joan Miró eller Salvador Dalí signerade ibland på överraskande platser i sina målningar.

En konsthandlare som jag känner gjorde ett konstfynd på en auktion, han köpte en målning för rätt obetydligt belopp. Konstverket, som inte var föreställande, var gjort av en konstnär som hade som vana att placera sin signatur i övre vänstra hörnet. Ovetande om detta hade auktionsfirman naturligtvis vänt tavlan upp och ner, så att signaturen hamnade på ”rätt” ställe men blev därmed oläslig. Tavlan beskrevs som målad av ”okänd konstnär” och köptes därför billigt av konsthandlaren som kände till denna konstnärs sätt att signera.

Min rekommendation för nybörjaren

Om du är en verksam konstnär, amatör eller proffs. Så har du redan ett etablerat sätt att signera dina verk. Men för den som är ny på det här med att signera konst ger jag här mina rekommendationer:

  1. Signera alltid med hela namnet, förnamn och efternamn. Du är inte ännu så välkänd att endast förnamn eller initialer räcker. Många elever vill bara ange initialer eller kanske förnamn, anledningen är kanske att vara lite anonym, men denna blygsamhet är inte befogad. Raphael och Michelangelo signerade med sina förnamn och var också kända under dessa. Men innan du uppnår denna status räcker inte bara ett förnamn.
  2. Signera med vad du vill förutom bläck- eller tuschpennor. Gärna med blyerts, som både är traditionellt och ser snyggt och ej påträngande ut.
  3. Placera signaturen i nedre högra hörnet. Om det inte funkar, platsen är kanske för mörk, rörig eller viktig för att upptas av en signatur, placera den då i vänstra nedre hörnet. Går inte heller det, av någon anledning, bli kreativ och placera den någon annanstans. Skriv signaturen horisontellt, aldrig diagonalt. Men vertikalt funkar ibland.

Den bästa signaturen för mig består av förnamn, efternamn och hela året då målningen är gjord, den är skriven horisontellt med blyerts eller stålpenna i något av målningens nedre hörn.

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x