Blanda röd och grön färg

red + gren

När man frågar Google om vilken färg man får när rött och grönt blandas, blir flera av svaren att färgen blir brun. Detta är bara sant om en viss röd och grön blandas. En grön färg kan vara allt från ljust gulgrön till djup kallt turkos. Samma sak med rött, allt mellan orange till nästan violett kan kallas rött. Resultaten av blandningar av dessa olika färger blir radikalt olika.

Som referens kan det vara smart att utgå ifrån den primära röda, en kall röd som många skulle kalla rosa. den grön komplementfärgen är kall grön, en smaragdfärgad grön..Som väl är finns det två färger som har precis rätt färg för dessa komplementfärger, nämligen kinakridonrosa och ftalogrön gul ton.När dessa två blandas med varandra får man en grå (svart) färg  

Om den röda färgen skulle vara varmare (eller den gröna gulare) blir blandningen brunaktig. Å andra sidan med en kallare röd eller blåare grön blir resultatet oklart violett. Så sanningen är att en blandning av grönt och rött blir allt ifrån oklart gul till mörkt violett.

Om du vill blanda en naturlig grön färg för ett landskap behövs röd färg.Traditionellt blandas grön färg av blå+gul, grön+gul eller blå+grön men alla dessa blandningar ger klara och rätt så ljusa gröna färgblandningar. Om rött tillförs blandningen uppstår ett mycket vidare färgval. Röd färg fungerar som valörsänkare av grön färg, den gör den gröna mörkare. Tag fram ett foto av ett landskap och hitta den mörkaste färgtonen bland allt det gröna. I de flesta fallen kommer färgen att vara nästan svart. För att blanda till en sådan färg behövs röd färg.

Det finns några olika röda färger som fungerar som valörsänkare för grön färg. Vanligast är nog kinakridon rosa och alizarinlack. Den röda färgen måste vara kall (rosa).

Ftalogrönt (YS) + Kinakridonrosa (PV19)

Ftalogrönt (YS) + Kinakridonrosa (PV19)

Dessa färger är varandras motsats och blir tillsammans grå. Den gröna färgen blir efterhand mörkare men med samma färgton, varken varmare eller kallare, bara mörkare. Den röda färgen verkar, som alla röda, kallare när den görs mörkare.

Ftalogrönt (YS) + Kinakridonröd (PR209)

Ftalogrönt (YS) + Kinakridonröd (PR209)

Kinakridonröd är lite varmare än den tidigare röda färgen så blandningen blir också  lite varmare. Den gröna färgen blir efterhand mörkare och varmare tills den övergår i en mörk brunaktig färg. Den röda delen saknar den violetta nyansen från den tidigare blandningen. 

Ftalogrönt (YS) + Pyrrol Orange (PO71)

Ftalogrönt (YS) + Pyrrole Orange (PO71)

Pyrrol Orange i det här exemplet är betydligt varmare. Den gröna färgen övergår långsamt i behagliga varma  gröna toner. Därefter kommer en rätt så mörk brun som övergår i en orange jordfärgad sienna-liknande färg för att sedan bli oklart gul.

Ftalogrönt (YS) + Permanent Orange (PO62)

Ftalogrönt (YS) + Permanent Orange (PO62)

Nu till en orange färg, blandningen saknar helt de mörka färgerna. Istället blir den gröna färgen efterhand varmare för att övergå i en slags olivgrön och därefter oklart varmgul.

Ftalogrönt (YS) + Kinakridon pink (PV42)

Ftalogrönt (YS) + Kinakridon pink (PV42)

Bara för att jag testade en orange färg så kommer här en test även med en violett. Kalla grön är resultatet,  i mitten finns olika svartvioletta färger. Det förekommer inte några  varma brunaktiga färger alls.

Ftalogrönt (YS) blandad med olika röda.
Ftalogrönt (YS) blandad med olika röda.
En förklaring varför blandningar med olika röda ger så olika resultat. Färgcirkeln kan ge svaret.

Sammanfattning

För att göra en grön färg mörkare, och kanske mera naturlig, används oftast röd färg. Den röda färgen brukar vara kall, vanliga färger för ändamålet är kinakridonrosa eller alizarinlack. Andra röda färger ger olika resultat för den gröna blandningen. Testa några olika och prova gärna även brun färg. På samma sätt som grön kan göras mörkare med hjälp av röd, fungerar aven det omvända: En röd färg går att göra mörkare med grön inblandning.

You may also like...

4 4 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x