Kallt i botaniska trädgården

botaniska trädgården

Här en övning som verkar svår vid första anblicken, men som egentligen inte är så besvärlig om man vet vad man kan måla snabbt och hafsigt, respektive långsamt och noggrant.

Botaniska trädgården i Lund
Foto

Färgval

Som alltid har jag valt ett fåtal färger, det är ett bra sätt att få en sammanhållen kolorit i en målning. Med många olika färger blir det gärna spretigt. För att måla denna övning behöver du minst en blå och en brun, med dessa två kan du blanda grått och svart och både brunt finns ju i bilden så det räcker med dem. Jag valde att lägga till en röd färg för att skapa lite atmosfär i bakgrunden.

Mitt färgval är koboltblå. obränd umbra och kadmiumrött. Du kan använda andra färger, jag skulle dock rekommendera en blå färg med lite karaktär, undvik gärna de platta syntetiska färgerna som ftalo, antwerpen eller indatren. Använd hellre ultramarin eller kobolt.

botaniska trädgården steg 1
Himmel och lite mark målas

Steg 1

Som alltid: börja bakifrån, måla “himlen” med blåaktig och brunaktig färg, båda blandningar av blått och brunt, gärna vått i vått så att färgerna rinner in i varandra. Spara ut lite vitt för snön på trädstammarna och en del av grenarna, Ursparningarna behöver inte vara noggrant utförda, på ett ungefär räcker bra, du täcker nämligen småfelen med mörkare färg senare.

Måla därefter med lite blåaktig färg markeringar av vägen i snön, några få penseldrag räcker. Helst vått i vått så att det inte blir för tydligt. Måla även staketet till vänster. För att ge intrycket av djup i bilden bör förgrunden vara lite mörkare men behåll vitt i bildens mittdel.

botaniska trädgården steg 2
Diffusa trädkronor i bakgrunden

Steg 2

Måla lite konturer av trädkronor på avstånd i bakgrunden. Jag använde även röd färg för detta fast det syns inte särskilt bra på detta foto. Måla runt om de tidigare ursparningarna på trädgrenarna och stammarna. Jag sparade ut några fler träd och grenar är på steg 1. Ju mera utsparningar ju mera snö på träden, du har mer att arbeta med. Det går ju alltid att måla över det med mörkare färg om du ta bort utsparningarna senare.

botaniska trädgården steg 3
Stammar och grenar

Steg 3

Nu är det dags att bli lite noggrann. Måla trädgrenar med en liten pensel, måla inte över snön på grenar och stammar. Tänk på att ett träds grenar även växer framåt och bakåt i förhållande till betraktningsvinkeln. Träden skall se tredimensionella ut, inte platta som silhuetter. Detta steg lägger man lite tid på, ha inte bråttom när du målar grenar. Måla även stolpar på staketet.

botaniska trädgården steg 4
En man (eller kvinna) och lite annat

Steg 4

Fler små grenar och mörkare färg på redan målade stammar och grenar. Om du vill, måla dit figuren och stubben (jag ändrade på stubben, den är alldeles för stor på fotot), Glöm inte bort alla ljusa träd i bakgrunden, de behövs för djupet i bilden.

You may also like...

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x