Saunders Waterford

Saunders Waterford

Saunders Waterford från St Cuthberts Mill är det akvarellpapper jag använder mest. Om jag skulle bedöma vad jag har målat på under alla år än nog hälften av mina målningar gjorda på Saunders Waterford. Detta trots att jag alltid har fem, sex olika fabrikat av akvarellpapper på lager och att jag alltid försöker att prova nya papper. Saunders Waterford är det papper jag alltid återkommer till, det är mitt standardpapper.

St Cuthberts Mill, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Saunders Waterford är tillverkat av 100% bomull, det är rullviratillverkat (mould made) och är limmat på ytan (sized) med gelatin. Det har råkanter runt om och har en yta skapad av ullfilt. Pappersytan är behandlad med kalciumkarbonat för att motverka effekter från luftföroreningar. Det är rekommenderat av Royal Watercolour Society of Britain.

Pappret finns i två nyanser: naturligt vit och extra vit (High White). Det finns tre olika ytor tillgängliga: varmpressat (HP), kallpressat (NOT) och grov gräng (Rough). Det finns block (fyra sidor limmade) och pads (spiralbundna eller endast en sida limmad) samt ark. Rullar tillverkas också men inte i de tjockast kvaliteterna.

St Cuthberts Mill, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Det var tidigare ett relativt billigt papper, förra sommaren (2021) kunde jag köpa Saunders Waterford 300g/m² för endast 40 kr/ark (vid köp av 10) men nu är priset samma som alla andra kvalitetspapper och ibland högre, runt 65 kr/ark. Varför denna plötsliga prishöjning vet jag inte, det kanske är på grund av brexit.

Pappret är mycket stabilt, det tål hårda tag. Du kan skrubba och gnugga. Jag har tidigare klagat på en del papper som har svårt att klara maskeringsvätska och tejp, det är inga problem för Saunders Waterford. Det är mycket tåligt.

Färgen fäster mycket väl på pappret, det är inte lätt att tvätta av färg. Torkad färg sitter som berget, om du gillar att avlägsna färg i efterhand är detta papper inget för dig.

Saunders Waterford klarar alla tekniker utan att vara bäst på någon. Det fungerar mycket bra vått i vått, men det finns bättre papper för detta. Lager på lager är också välfungerande. Men det finns bättre papper för ändamålet. Så är det med alla olika tekniker, Saunders Waterford är bra på allt med det finns papper och är bättre i varje speciell teknik. Men det finns inget papper som är så mångsidigt, som är bra på allt utan att vara enastående på någon särskild teknik.

Ytan på Saunders Waterford är skapad med en ullfilt med ett tydligt mönster.

Pappersytan är skapad med hjälp av naturlig ullfilt. Filten de har valt har ett tydligt mönster, resultatet ser ut som en vävd yta. Den ytan har jag lite svårt för, jag gillar mera oregelbundna ytor

Faktiskt ogillar jag det mönstret så mycket att jag ofta använder baksidan, som är mera osymmetrisk och naturligare. Så en negativ aspekt av Saunders Waterford akvarellpapper alltså: Vävmönstrad yta.

Antagligen finns det människor som tycker att ytan är snygg, men jag är inte en av dem.

Inte särskilt vacker pappersyta men färgen fäster rejält på pappret

Sammanfattning

Saunders Waterford från St Cuthberts Mill är ett högkvalitativt akvarellpapper som tidigare av något billigare än andra papper med samma kvalitet men som numera kostar i princip samma som alla andra. Pappret är mycket stabilt och robust. Färgen fäster mycket väl på pappret. Det klara alla akvarelltekniker mycket bra utan att vara bäst på någon. Ett mångsidigt akvarellpapper med få svagheter, ett mycket bra allsidigt papper som bör passa de flesta akvarellkonstnärer.

Namn: Saunders Waterford
Tillverkare: St Cuthberts Mill
Tillverkningsmetod: Rullviratillverkat (mouldmade)
Material: 100% Bomul
Limning: Internt och på ytan med gelatin
Yta: Kallpressat (NOT), varmpressat (HP) och grovt (Rough)
Tjocklek:190g/m² (90lb), 300 gr/m², 425g/m² (200lb), 638g/m² (300lb)
Färg: Naturligt vitt och extra vit (High White)

Tillverkarens hemsida

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x