Pyrrolrött (PR254)

pyrrole red

Pyrrolrött (PR254) är ett nytt pigment. Färgen uppfanns 1974 och produktionen av pigment började 1983. Men för sin unga ålder så är färgen välkänd och etablerad, och i det närmaste ikonisk, färgen har smeknamnet Ferrarirött vilket avslöjar dess främsta användningsområde.

Alla tidigare röda billacker bleknade och blev kalkiga med åren. Pyrrolrött vad det första hållbara klarröda pigmentet för färg till bilar. Det etablerade sig snabbt på marknaden. Få har hört talas om pyrrolrött eller PR254 men många känner igen Ferrarirött.

En röd Ferrari
En röd Ferrari

Pyrrolröd är en mycket intensiv, halvopak och kraftigt fläckande färg som är brandbilsröd. Färgen är mycket ljustålig och förlorar endast lite valör och färgton när den torkar. Den gillar vatten, den är mycket vital på våta ytor.

Den har släktingar som är både varmare och kallare. Den varmare PR255 får ofta olika namn som Scarlet lake, scarlet red, vermilion. Tillägg till namnet som light, eller medium är vanliga. Den mera violetta varianten PR264 kan heta allt möjligt: Ruby red, rubin, carmine, madder, purple, crimson, deep. Det finns ingen hejd på tillverkarnas fantasi vad gäller namn för PR264, varför inte bara kalla den för t.ex. pyrrole rubine?

Alla de större tillverkarna har inte färgen, men de som har den, ger den oftast namnet Pyrrole red. Men en del hittar på ett mer eller mindre fantasifullt namn åt den. Här är några exempel på olika tillverkare som inte kan namnge denna färg på ett vettigt sätt:

WINSOR & NEWTON – COTMAN WATERCOLOUR: Cadmium red deep hue
WINSOR & NEWTON: winsor red
MIJELLO: Permanent Red Deep
LUKAS: Lukas Red
SCHMINCKE – HORADAM: Scarlet red
BLOCKX: Blockx red

Som akvarellfärg är Pyrrolrött en utmärkt ersättare för den giftiga klassiska färgen kadmiumrött. De två färgerna delar en del egenskaper med varandra, de är båda rätt så opaka och mycket tonrena, de är också båda värdelösa till violetta blandningar. Pyrrolrött ger fina blandningar åt det orangea hållet men inte åt det violetta, den är inte heller så bra blandad med någon komplementfärg för olika gråa färger.

Pyrrolrött +  Ftaloblått blir gråaktigt violett
Pyrrolrött + Ftaloblått blir gråaktigt violett
Kinakridonrött +  Ftaloblått blir violett
Kinakridonrött + Ftaloblått blir betydligt klarare violett

Pyrrolrött fungerar bäst oblandad eller med någon gul för olika orangea färger. Den är en tillgång varje gång du skall måla en brandbil, jultomte eller en röd paprika eller varför inte en röd Ferrari.

Pyrrolrött är Intensiv och halvtäckande
Intensiv och halvtäckande
Pyrrolrött fäster mycket väl på underlaget
Färgen fäster mycket väl på underlaget
Pyrrolrött blommar gärna
Den blommar gärna
Pyrrolrött är Mycket aktiv på våt yta
Mycket aktiv på våt yta
Ingen granulation av purrolrött
Ingen granulation

Egenskaper

Färg index namn: PR254
Ljustålighet: Mycket god
Transparens: Halvopak
Fläckande: Kraftigt fläckande
Granulerar: Inte alls

Var Pyrrolrött finns i färgcirkeln

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x