Kinakridonröd – PR209

quinacridone red

Kinakridonröd är något så ovanligt som en transparent varmröd färg. Färgen har mycket goda blandningsegenskaper och det går utmärkt att framgångsrikt blanda den mot både orange och violett. Färgen förlorar endast lite valör och färgton när den torkar, vilket är en fördel. Den är inte fullt lika intensiv som många av sina släktingar i den stora familjen av kinakridonpigment. Färgen är mycket fläckande och den granulerar inte alls, den är fullt ljusäkta.

Kinakridonröd är en färg för den som vill blanda. Med den går det att skapa vackra färgblandningar med i stort sätt alla andra färger. En egenskap som den är ensam om bland varma röda, både kadmium- och pyrrolröd går inte att blanda åt det violetta hållet. Komplementfärgen är en blåturkos färg som t.ex. koboltturkos eller koboltgrön.

Kinakridonröd  med koboltgrön blir en neutral grå.
Tillsammans med koboltgrön blir en neutral grå.
Kinakridonröd blandad med koboltturkos som är något violett.
Här blandad med koboltturkos som är något violett.

När det första kinakridonpigmentet anlände som akvarellfärg var det den rosa färgen PV19, den fick då namnet kinakridonröd på svenska. Senare kom pigmentet som den här texten handlar om, vad jag vet har denna färgen inget eget namn på svenska, namnet kinakridonröd är ju upptaget av den rosa varianten, detta brukar vålla problem för en del av mina elever, jag ber dem att köpa kinakridonröd, och då köper de naturligtvis quinacridone red. Men det är en annan färg.

Av den anledningen har jag börjat att kalla PV19 för Kinakridonrosa och PR209 för kinakridonröd, detta för att undvika missförstånd.

De allra flest tillverkare kallar färgen för quinacridone red men Daniel Smith kallar den för quinacridone coral, Daniel Smith har även en quinacridone red men den är pigmentet PV19. Samma som med quinacridone red från St:Petersburg som i själva verket är den rosa PV19. Kolla färgindexnamnet om du är osäker.

Kinakridonröd är en mycket mångsidig färg, Enkel att blanda med andra färger, även åt det violetta hållet trots sin varma färgton, den är dessutom transparent och mycket ljustålig. Det är en färg som är en tillgång i alla akvarellpaletter.

Kinakridonröd En mycket transparent färg med varmröd ton.
En mycket transparent färg med varmröd ton.
Kinakridonröd är svår att tvått bort, den är fläckande.
Färgen är svår att tvått bort, den är fläckande.
Kinakridonröd blommar gärna
Kinakridonröd blommar gärna
Kinakridonröd Vått i vått fungerar hyfsat
Vått i vått fungerar hyfsat
Kinakridonröd Ett tydligt bett betyder att färgen är transparent.
Ett tydligt bett betyder att färgen är transparent.
Kinakridonröd Placering i färgcirkeln.
Placering i färgcirkeln.

Egenskaper

Färg index namn: PR209
Ljustålighet: Utmärkt
Transparens: transparent
Fläckande: Mycket
Granulerar: Nej

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x