Att rengöra penslar

clean brushes

Enligt min erfarenhet rengör de allra flesta sina akvarellpenslar efter avslutad målning genom att skölja dem i vatten. Färgen är ju vattenlöslig och det mesta av den försvinner genom sköljning i vatten, men inte all färg i penseln går att enkelt skölja av. Om du är rädd om dina penslar och vill förlänga deras liv bör du tvätta dem med något rengöringsmedel.

Det finns tvålar tillverkade för ändamålet, de kan vara dyra men behöver inte vara det. Priset för en penseltvål avsedd för konstnärspenslar är mellan 20 och 100 kr, och de varar mycket länge. Det finns även penseltvål i flytande form. Undvik de moderna handtvålarna, om du använder vanlig tvål bör den vara ”naturlig” gjord på växtoljor. Använd absolut inte diskmedel.

Vanlig såpa är ett billigt och mycket bra alternativ, själv använder jag ofta såpa. (Gul och grön är samma sak numera.)

Börja med att skölja av penseln, gnugga inte med penselspetsen mot handen, lägg den på sidan och rulla den mot handflatan under rinnande kallt eller ljummet vatten. Löddra därefter in penseln med tvålen eller doppa den i en burk med såpa. Fortsätt med den rullande rörelsen för att rengöra alla penselhår, en rund pensel kan med fördel rullas mellan fingrarna (tumme och pekfinger) så att även håren i basen av penseln blir intvålade. Om du har flera penslar att rengöra, tvåla in även dem.

YouTube player
YouTube player
Låt penslarna torka liggande
Förvara dina penslar stående i en kopp.

Använd samma teknik för att skölja penseln i vatten, var noggrann så att all tvål sköljs ur. När detta är klart skall penseln formas, försök att återskapa så fin spets som möjligt på din runda pensel. En flat pensel formas så platt och fyrkantig som möjligt, ett bra sätt är att dra den mellan fingrarna.

Förr i tiden formade man ofta penslarna med munnen, man får bättre spets och saliven hjälper att hålla håren samman. Numera rekommenderas inte detta, antagligen för att undvika färgrester i munnen, men om du har rengjort penseln väl och inte tycker att det är för äckligt är det ett utmärkt sätt att forma en rund pensel.

Lägg penslarna på ett plant underlag för att torka och förvara dem sedan till exempel stående i en kopp eller inrullade i en penselmatta.

Om du rengör dina penslar på det här sättet efter varje gång du har använt dem så förlänger du deras livslängd avsevärt. En bra pensel håller hur länge som helst om du sköter den på ett bra sätt.

You may also like...

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x