Vindrutetorkare-effekten

vindrutetorkareffekt

Ibland ser man amatörmålningar med en lätt böjd karaktär. Alla större linjer i bilden, som till exempel horisonten, är svagt böjda. Jag undrade över varför i flera år, när det plötsligt slog mig: konstnären har målat tavlan på samma sätt som en vindrutetorkare går över bilrutan.

Det är naturligtvis lätt hänt, att handledens, eller hela underarmens rörelser, får styra målningen. Det känns helt naturligt att bara låta penseln svepa över pappret och följa de rörelser som känns intuitiva.

Det som nu fick mig att tänka på detta sätt att röra penseln, var när jag skrev texten till förra övningen jag lade upp på bloggen. Jag insåg att jag gjort mig skyldig till detta i den målningen. Vågorna i sjön var på flera ställen lätt böjda.

En elevs målning med svagt böjda linjer i landskapet.
Min målning med svagt böjda linjer i vågorna på sjön.

Vid snabbt måleri, och när samma rörelse upprepas ett flertal gånger ökar risken för att dessa böjda linjer uppstår. Glädjande nog är det enkelt avhjälpt: Ha det bara i åtanke så händer det inte. Låt alltså inte penseln gå som en vindrutetorkare över pappret. Man bör undvika att använda handleden och underarmen när man målar, de skall vara ”låsta” och hela armen bör flyttas istället för att bara böja handleden.

Detta gäller lite längre linjer och ytor, när man målar lite mera petigt så använder man kanske fingrarna för att styra penseln. Men även på mindre detaljer, som grässtrån eller grenar på ett träd, ser man ibland denna vindrutetorkareffekt. Något är fel i målningen när man kan se om konstnären är höger- eller vänsterhänt på hur trädets grenverk är målat.

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x