Kinakridon Violett (PV42)

quinacridone pink

Quinacridone Violet är ljustålig, transparent rätt så fläckande rosa färg som ligger mycket nära Quinacridone rose PV19 i färgton. Precis som Quinacridone rose är färgen intensivt färgstark och förlorar färgton när den torkar. Båda färgämnena uppfanns år 1958.

Det som främst skiljer Quinacridone Violet (PV42) från Quinacridone rose (PV19) är att den inte lika gärna flyter ut i en våt yta, den är lite mindre rörlig vått i vått, samt att den är lite mindre fläckande och något mindre intensiv.

Quinacridone Violet (En viss flockning kan skönjas)
Quinacridone rose

Det finns inte många tillverkare av akvarellfärg som tillhandahåller färgen, endast Daniel Smith, Old Holland och Schmincke. Daniel Smith kallar den för Quinacridone pink och Schmincke ger den namnet Magenta, Old Hollands har fått Royal Purple Lake som namn.

Quinacridone Violet är så nära Quinacridone rose i färgton att man kan fundera över om man verkligen behöver båda, och om man skall välja en av dem, vilken är bäst. Om du gärna målar vått i vått är Quinacridone rose klart bättre för detta ändamål. PV42 är lite motsträvig i vått i vått. Men å andra sidan är Quinacridone Violet (PV42) inte lika fläckande, så om du gillar att tvätta av färg i efterhand är denna färg bättre ur den synpunkten.

Quinacridone rose är även mera kraftfull i färgen, Quinacridone Violet är inte lika intensiv. Båda färgerna förlorar färgton och valör när de torkar. Färgen Quinacridone Violet har en tendens att flocka sig något, en effekt som du kan se i blandningsprovet nedan.

En blandning av Quinacridone rose och ftalogrönt YS ger en perfekt svart färg som resultat. De är exakta komplementfärger. Quinacridone Violet fungerar för detta ändamål lika bra. Resultatet är bara lite ljusare på grund av PV42 inte är lika intensiv som PV19.

Quinacridone Violet + Ftalogrön gul ton
Kan du se den fina flockning av pigment som Quinacridone Violet åstadkommer?
Quinacridone rose + Ftalogrön gul ton
Något mörkare blandning och ingen (eller åtminstone mindre) separation av pigment

Man måste ha en primärröd i sin palett, vilken man väljer är en smaksak, men om valet står mellan dessa två blir mitt val Quinacridone rose. Men om du å andra sidan uppskattar färger som är mindre fläckande och lämnar ett svagt mönster på pappret välj då Quinacridone Violet trots sin något blekare framtoning. Men köp inte båda, de är alldeles för lika för att motivera att ha båda i sin palett.

Fläckande, men inte mycket.
Lämnar ett bett på pappret.
Färgen blommar men inte övertygande.
Något motsträvig vått i vått.
  • Primärröd färg
  • Få tillverkare tillhandahåller färgen
  • Mycket lik kinakridonrosa men något mindre intensiv och mindre fläckande
  • Svagt flockande pigment

Färg index namn: PV42
Ljustålighet: Mycket god
Transparens: Transparent
Fläckande: Ganska fläckande
Granulerar: Ytterst lite

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x