Lemon yellow PY175

Lemon yellow PY175

Det ursprungliga pigmentet med namnet citrongult är Bariumkromat, det har indexnamnet PY31, pigmentet är giftigt och används inte längre i akvarellfärg, Istället har olika AZO pigment tagit över rollen som citrongult, det absolut vanligaste är Arylidgult PY3, som ibland får namnet Hansa yellow light och ibland kallas det för lemon yellow . Detta pigment är lite för grönaktigt gult för att vara en perfekt primärgult, dess ljustålighet är god men inte mer, så det är lite konstigt att så många tillverkare använder det istället för det utmärkta benzimidazolone (PY175)

Som så många AZO pigment är PY175 lite tråkigt, lite platt. men det ligger perfekt i färgcirkeln för primärgul färg så det har sin plats i akvarellpaletten, det har dessutom utmärkta blandningsegenskaper. Det är halvtransparent och fläckande och har en dubbelton: det är något kallare i tunna färgskikt och lite varmare när du målar tjockt med färgen.

Om du tycker ar är viktigt att ha en bra primärgul i din palett så skall du köpa den här färgen, det är den perfekta prinärgula. Själv använder jag den nästan aldrig, endast när jag måste, t.ex. när jag målar med fransk ultramarin och vill ha en någorlunda klar grön färgblandning, då är den jättebra att ha. Men annars föredrar jag flera andra, roligare, varmare gula färger.

Eftersom färgtillverkare inte vill ha svåra namn på sina färger heter färgen aldrig benzimidazolone gult utan kallas för något annat, inte särskilt många tillverkare använder PY175 men här är några som jag har hittat: 

WINSOR & NEWTON | COTMAN: Lemon yellow PY175
WINSOR & NEWTON: Winsor Lemon PY175
SCHMINCKE | HORADAM: Chromium yellow hue lemon PY175
HOLBEIN: Imadazoline lemon PY175
DANIEL SMITH: Lemon yellow PY175
MAIMERI BLU: Permanent Yellow Lemon PY175
LUKAS: Aureolin  PY175 (Tveksamt val av namn)

Lemon yellow är endast halvtransparent
Man ser inte någon större skillnad på de två svarta linjerna, men att färgen endast är halvtransparent är uppenbart när man blandar den med andra färger.

Lemon yellow Vått i vått
Blommning. Det händer inte något! Om färgen hade vart mörkare hade skillnaden varit tydligare.
Lemon yellow  är fläckande
Färgen är fläckande, den är svår att ta bort från pappret.
Lemon yellow Fina jämna övergångar vått i vått.
Fina jämna övergångar vått i vått.
Lemon yellow Ett obetydligt bett kan skönjas
Ett obetydligt bett kan skönjas, torkar i övrigt upp helt slätt.

Egenskaper

Färg index namn: PY175
Ljustålighet: Utmärkt
Transparens: Halvtransparent
Fläckande: Ja
Granulerar: Nej

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x