Kinakridonrosa – PV19

Kinakridon rosa

Kinakridon finns i många olika varianter, mest användbara för konstnären är nog den som brukar få namnet Quinacridone Rose. Pigmentet har indexnamnet PV19 men beroende på dess kristallfom kan pigmentet även ha andra röda toner, det finns alltså olika varianter av PV19, en kall röd, som den här texten handlar om, och en mera violett (men även andra) som kommer att behandlas senare. Hilary Page valde i sin bok “Guide to Watercolor Paints” att benämna den röda PV19 R och den violetta PV19 B, det tycker jag är en mycket bra idé.

Pigmentet uppfanns redan 1935 men kom i kommersiell form först 1958, så det är ett relativt nytt färgämne. Färgen är transparent, vilket beror på de extremt små pigmentkornen, vilket också får färgen att bita sig kvar på underlaget, man säger att den är fläckande. Färgen är mycket ren i tonen, så den passar mycket bra att blanda med, men kanske inte fungerar så väl oblandad.

Lika viktig som ftalogrönt är i det gröna registret är PV19 R i det röda, det är den perfekta primärröda färgen, det finns flera konkurrenter om den titeln, men vinnaren är utan tvekan PV19 R. Prova att blanda den med Ftalogrön gul ton, resultatet blir en transparent neutralt grå, ingen annan röd ger detta resultat. Jag tycker att alla som målar skall ha färgen, man kanske inte använder den hela tiden, det finns ju andra kallröda som också är fina, men för att uppnå fint avvägda färgblandningar så funkar den bäst av alla.

Kinakridon rosa Blandad med ftalgrönt blir färgen neutralt grå.
Blandad med ftalgrönt blir färgen neutralt grå.

Som med andra färger med svåra namn väljer många tillverkare att hitta på fantasinamn för färgen istället för att namnge den på ett vettigt sätt. Här några olika tillverkares namn på färgen Kinakridonrosa:

Da Vinci: Quinacridone Carmine
Grumbacher: Carmine Hue
Schmincke: Permanent Carmine
Schmincke: Ruby Red
Old Holland: Sheveningen Rose Deep
Winsor & Newton: Permanent Rose
Blockx: Rose Lake
Många andra: Quinacridone Rose

(Som du ser använder en del tillverkare namnet Carmine för färgen, Karmin som det heter på svenska, även kallad koschenill är ett färgämne utvunnet ur koschenillsköldlöss som lever i Sydamerika. Numera används namnet som en generell betäckning för kalla mörkröda färger. Färgämnet används inte längre i konstnärsfärger.)

Quinacridone Rose verkar lite kallare i tunna färglager och är helt transparent.
Färgen verkar lite kallare i tunna färglager och är helt transparent.
Quinacridone Rose  ger fina blommor.
Den ger fina blommor.
Quinacridone Rose fläckar pappret.
Pigmentet fläckar pappret.
Quinacridone Rose Flyter ut fint vått i vått.
Flyter ut fint vått i vått.
Quinacridone Rose biter, den lämnar en kant runt ett målat område.
Färgen biter, den lämnar en kant runt ett målat område.

Information

Färg index namn: PV19
Ljustålighet: Utmärkt
Transparens: Mycket
Fläckande: Ja

You may also like...

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ulrika
Ulrika
1 year ago

Jag gillar verkligen dina inlägg om färger! Det är förklaringar som jag behöver, tycker det ofta är frustrerande att färgerna inte blandar sig till det jag hoppas på. Tack!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x