Bockingford

bockingford watercolor papper

Bockingford från St Cuthbert’s Mill är ett relativt billigt alternativ till de dyrare bomullspappren. Det är tillverkat av cellulosa (trä) och är därför inte lika hållbart som ett papper av bomull. Även om pappret är syrafritt (de träsyror som orsakar att det efterhand gulnar är borttvättade) så kommer det att falla sönder efter ett par hundra år. Det kanske inte påverkar dig så mycket, men tänk på dina barnbarnbarnbarns behov av konst. Ett akvarellpapper av trä är inte lika roligt att måla på som ett av bomull, man märker att det är lite torftigare.

Pappret är billigare än rivalerna av bomull, därför är det värt att bli omnämnt. Om vi skall jämföra pris med bomullspapper är det enklast att välja ett papper från samma tillverkare. Saunders Waterford är ett bomullspapper, även det tillverkat av St Cuthbert’s Mill, det är av 100% bomull och det är ytlimmat. Kostnaden för Saunders Waterford i samma tjocklek är nästan dubbelt så hög, jämfört med Bockingford. Kvalitet kostar, så är det bara. Man skall alltså vara medveten om att Bockingford är ett rätt så enkelt akvarellpapper men som har ett attraktivt pris.

Pappret är rullviratillverkat (Eng. mould made), en maskinell tillverkningsmetod som efterliknar kvaliteterna hos handgjort papper. Tillverkningsmetoden är helt avgörande för ett bra akvarellpapper.

Bockingford har en attraktiv yta som är skapad med hjälp av ullfilt. Ytan bidrar till papprets kvalitet, den är mycket behaglig. Om du gillar färger som granulerar så kommer du att gilla Bockigford papper, ytan framhäver verkligen färgernas egenskaper. Mönstret på pappret är naturlig och vacker.

De tre proverna nedan är alla målade med fransk ultramarin och urtvättningen är gjord med fem flödiga penseldrag och sedan uppsugning med hushållspapper. Det är ett sätt att testa hur väl ett akvarellpapper håller fast färgen och vilket mönster som pappret ger färgen på pappret.

bockingford
Bockingford.
Fin yta och mycket lite vidhäftning av färgen
arches
Arches.
Vacker yta och relativt lätt att lyfta färg
Saunders Waterford
Saunders Waterford
Lite tråkig yta och färgen fäster mycket väl.

Eftersom pappret saknar ytlimning så fastnar också färgen sämre på ytan. Bristen på ytlimning gör nämligen att man måste ha tyngre limning i pappersmassan vilket medför ett mindre absorberande papper. Därför absorberar det inte vätska så väl. Färgen samlas på pappersytan och bildar gärna små pölar som också är lätta att tvätta bort när de är torra. Detta är något som tillverkaren framhäver som en kvalitet men som jag tycker mycket illa om. Om du gärna lyfter av färg från en målning, även från en torr yta, så kommer du att gilla pappret, det är mycket enkelt att lyfta färg med en fuktig pensel, även om färgen skulle vara torr.

Denna egenskap gör lager-på-lager teknik omöjlig, eller i alla fall mycket besvärlig. När du skall måla ett nytt färglager ovanpå ett redan torrt lager så kommer det första färglagret att lösas upp och blanda sig med det nya. Detta omöjliggör denna traditionella metod att måla akvarell.

Pappret är dessutom mycket känsligt. Om du gillar att arbeta mycket med dina akvareller: övermålningar, mycket gnuggande och skrapande då är inte detta papper något för dig. Bockingford tål inte sådan behandling, det faller sönder och smular sig. Det går inte ens att använda maskeringsvätska, utan pappret blir uppruggat när du tar bort den torra vätskan. Inte heller kan man använda maskeringstejp för att till exempel maskera kanter, pappret går sönder när tejpen skall tas bort.

Sammanfattning

Ett rätt så billigt cellulosapapper som marknadsförs som konstnärspapper av högsta kvalitet men som egentligen är ett hyfsat studiepapper som saknar många av de kvaliteter ett bra akvarellpapper skall ha. Det har en attraktiv yta som framhäver färgernas karaktär men som inte absorberar vätska särskilt väl, färgerna är mycket lätta att tvätta ur, något som de som vill lyfta färger antagligen gillar, men som gör lager på lager omöjligt. Pappret är mycket känsligt och tål inte någon som helst tuffare behandling, inte ens maskeringsvätska.

Namn: Bockingford
Tillverkare: St Cuthbert’s Mill
Tillverkningsmetod: Rullvira (mould made)
Material: 100% cellulosa, syrafritt
Limning: Endast internt i pappersmassan
Yta: Naturlig ullfilt struktur, tillgänglig som kallpressat, varmpressat och grov
Tjoklek: 190g/m² 300g/m² 425g/m² 535g/m²
Färg: White (Endast i ark: Cream, Grey, Eggshell, Blue, Oatmeal)

Tillverkarens hemsida

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x