Schumra träd i bakgrunden

schumra träd

Att schumra träd i bakgrunden av ett landskap är ofta ett bra sätt att måla dem (Läs mer om schumring). Du vill skapa ett trovärdigt träd utan att vara allt för noggrann. Ett detaljerat och petigt målat träd i bakgrunden drar alldeles för mycket uppmärksamhet till sig. Du behöver antagligen bara antyda att det är ett träd, antingen med formen eller färgvalet. Då är ett schumrat, bara antytt, träd lösningen.

Det fina med tekniken är att du inte behöver vara omsorgsfull. Formen på trädet du skapar behöver inte vara särskilt planerad eller välbeskriven, det räcker oftast med en schumrad färgfläck. Sammanhanget skapar trädet och betraktaren lägger själv in det som saknas.

Här följer några exempel, i dessa blir några schumrade färgfläckar, som inte alls ser ut som träd, förvandlade till rätt så trovärdiga träd med hjälp av bara en trädstam och någon mark under dem.

YouTube player

När betraktaren förstår att färgfläcken är avsedd som ett träd, genom sammanhanget i målningen, blir synvillan fullständig. Det vi som konstnärer inte detaljerat beskriver i målningen lägger den som tittar på den själv in, vilket ökar illusionen av trovärdighet.

Några exempel på målningar med schumrade bakgrundsträd:

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x