Ensam i skogen (en övning)

Ensam i skogen, en akvarellövning

Det gäller att släppa taget. Inte vara så noggrann. I den här målningen gäller lager på lager, eller mera korrekt: fläckar ovanpå andra färgfläckar. Petighet och noggrannhet förstör denna målning, du skall vara avslappnad och låta penseln fara över pappret.

Använd tre primärfärger till denna målning. En blå, gul, och röd. Jag menar inte exakta primärfärger, bara att de skall ha ungefär den färgen. Jag använde ftaloblå. Nickel dioxin gul och Brown madder (Brown madder är en smutsig mörkrosa färg som jag i vanliga fall inte gillar, den är så aggressiv. Men här fungerar den fint tycker jag.). Du har kanske inte dessa tre färger, använd något annat i så fall, bara färgerna är ungefär primärfärger.

Stag 1

De mörkaste partierna i fotot är vid sidan av stigen, till vänster och lite på höger sida. Framför mannen är det rätt så ljust. Jag vill ge en annan känsla i bilden, jag vill ha det mörkast framför figuren, som om han vandrar in i det okända.

Börja med det gulgröna i bildens överdel övergå en bit ner till mörkgröna färger och även rent blått, Spara ut trädstammar och figuren. Allt detta är målat snabbt och på måfå, bry dig inte om ifall färgen blommar eller flyter iväg på ett okontrollerat sätt, det är charmen med akvarell, hur färgerna beter sig när man inte tvingar dem till lydnad. Måla en stig med ljusa röd-brun-gula färger (du måste blanda). Försök redan i detta steg att etablera valörerna i målningen, var det är ljust respektive mörkt. Det är viktigt.

Hela detta första steg skall målas snabbt, du bör ha det avklarat på några minuter. Om det tar för lång tid betyder det antagligen att du har varit för noggrann. Lägga märke till de sneda och krokiga trädstammarna på min målning, Det är inte avsiktligt, penseln råkade fara på det sättet över pappret, och då får det bli så, försök inte reparera sådant, det är ju fint.

Steg 2

Måla trädstammarna, Inte enfärgade utan olika valör och färgton beroende på hur skuggor och dagrar faller över dem. En del avlägsna träd kan vara ljusare än omgivningen, de sparas ut genom att du målar mörkare runt om. Måla smala trädstammar i bakgrunden och tjockare framtill. Några av stammarna kan vara uppbrutna, måla en liten bit, gör ett uppehåll på någon cm. fortsätt därefter att måla trädstam. På det sättet ger du intrycket att det finns växter framför.

Du skall även börja måla lite grönt, Gör detta med hjälp av fläckar, det är viktig att fläckarna har en riktning. Jag försökte måla dem i en neråtgående riktning som pekar mot figuren i mitten. Måla inte något i mitten upptill, Den ytan skall vara ”himmel” och ljus.

Steg 3

Fortsätt att lägga till grönt i bakgrunden tills du är nöjd. Även mörka mindre träd på avstånd. Sedan skall stigen målas, Du kan göra ett ljust horisontellt mönster som indikerar att marken är ojämn. Du skall även göra de viktiga skuggorna. Ljuset kommer bakifrån så skuggorna har en riktning framåt åt höger i bilden. Göra gärna kraftiga skuggor i förgrunden och ljusare på avstånd. Tänk på att skuggornas lutning inte är densamma framtill och längre bak i bilden, De verkar att luta mindre efterhand, de blir mer horisontella i bakgrunden. Det är perspektivet som åstadkommer den här effekten, det egentligen en synvilla, alla skuggor har samma lutning. Men på en platt yta gör perspektivet att de verkar bli mera horisontella längre bak i målningen.

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x