Färgblandning i teorin

färgblandning

En färgcirkel är en teoretisk konstruktion i vilken man tagit spektrat av vitt ljus, från röd färg till varmblå, böjt detta till en cirkel och fyllt ut de färger som saknas i det vita ljusets spektra, nämligen de violetta färgerna.

Det finns olika sätt att ordnar färgerna i en sådan cirkel, det finns inget rätt eller fel i detta avseende. En del placerar rött överst i cirkeln, antagligen eftersom det är färgen med lägst våglängd. Rött är så att säga den första färgen i en rad av olika färger i ett spektra.

Det finns färgcirklar med violett, grönt eller orange överst. Själv föredrar jag en cirkel med gult överst eftersom det är den ljusaste färgen, det känns rätt att ha ljusast överst och mörkast (blåviolett) underst.

Färgcirkel

Tre färger är speciella eftersom utifrån dem kan man blanda alla mellanliggande färger. Dessa är gul, röd och blå. Alla dessa är kalla, det vill säga att den gula är lite åt det gröna hållet den blå är även den grönaktig och den röda har en rosa färgton.

I tryckeribranschen kallar man färgerna för gul, cyan och magenta. Dessa är de tre så kallade primärfärgerna.

Mellan de tre primärfärgerna ligger alla mellanliggande färger. I mitt exempel finns finns fem färger mellan primärfärgerna men i verkligheten är det oändligt antal, utan gräns mellan olika färger.

Om du blandar gult och blått blir resultatet någon färg mellan dessa i färgcirkeln. Med mycket blått och bara lite gult blir blandningen blågrön (turkos) med mycket gult blir resultatet gröngult. Likadant fungerar alla blandningar med två olika färger, de ger alltid någon mellanliggande färg.

färgcirkel mörkt till ljust

I cirkelns mitt finns svart, ju närmare mitten av cirkeln en färg är, ju mera svart innehåller den. På motsvarande sätt fungerar vithaltiga färger, ju längre utanför cirkelns periferi en färg placeras ju mera vitt innehåller färgen.

När två färger blandas kan de endast åstadkomma färger längst den linje som är mellan dessa färger. Det betyder att två färger som är långt ifrån varandra i färgcirkeln ger en svarthaltig blandning (oklar) medan två färger som är närmare varandra ger en renare färg som resultat.

Om du vill ha en ren färg som resultat av en blandning skall du välja två färger som ligger nära varandra i färgcirklen. Om du vill att resultatet skall bli mer oklart bör färgerna var långt ifrån varandra.

Ju längre från varandra två färger är ju oklarare blir blandningen. Om två färger skulle vara så långt ifrån varandra att de ligger mitt emot varandra kallar man dem för komplementfärger.

Resultatet av en blandning av två komplementfärger blir svart, de tar ut varandra. Det vanligaste sättet att blanda svart med två färger är blå + brun (oklar orange) eller rött och grönt.

rena och oklara blandningar
Det går inte att uppnå en klar färgblandning med två färger, resultatet blir alltid något oklart eftersom blandningen alltid är mörkare än motsvarande färg i periferin.

You may also like...

5 4 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x