Börja måla akvarell

Börja måla akvarell

Att lära sig att måla akvarell och att köpa vettiga grejor är inte enkelt. Den absoluta nybörjaren står inför tusentals valmöjligheter av olika färger, penslar och papper, för att inte tala om alla motstridiga uppgifter om material och tekniker som man kan hitta på nätet. Den som bara vill testa akvarell och inte är villig att göra en investering på flera tusen kronor följer här några (i mitt tycke) goda råd.

Utöver att ha akvarellfärger, papper och penslar bör man ha en uppfattning om vad man skall göra med grejorna. Det finns mängder av information på Internet, läs och titta på videos om akvarellmålning. Mycket av informationen är motsägelsefull, en del säger si och andra så. Men sammantaget så skapar du dig säkert en uppfattning om grunderna i akvarellteknik med hjälp av Internet. Det viktigaste är dock att du målar mycket, det är det enda sättet att lära sig akvarell, att göra det ofta.

Färger

För den absoluta nybörjaren är det nog bäst att köpa en färdig låda, i en tidigare artikel skrev jag att man skall köpa bra men få färger. Men för den som är helt ny på det här med akvarell är detta kanske överkurs. Köp en färdig låda med studiefärger, det är färger av lite enklare kvalitet. De innehåller mindre mängd pigment än de riktigt bra färgerna och alla dyra pigment är utbytta till billigare alternativ.

8 till 12 färger kan vara en bra start, en liten låda med andra ord. De allra flesta har en vettig sammansättning av färger. Köp färger från någon välkänd tillverkare, några exempel:

Winsor & Newton Cotman Sketchers’ box 12 färger ca 200 kr
Lukas Studio Travel Box 12 färger ca 160 kr
Van Gogh Watercolour pocket box 12 färger ca 250 kr

Priset på akvarellfärger varierar kraftigt mellan olika affärer, leta efter det som är billigt, enligt PriceRunner varierar priset på t.ex. Sketchers’ box från Winsor & Newton Cotman från 145 till 409 kr.

Penslar

Jag rekommenderar köp av en liten (nr 4-6) och en stor (nr 12-16), båda bör vara runda penslar. Enkel kvalitet av syntethår duger bra för att testa akvarellmåleri. Penseln är inte så viktig som papper och färger. Låt inte försäljaren övertyga dig om motsatsen, de vill gärna sälja dyra penslar och dåligt papper, gör det motsatta valet.

Papper

Block är enklare än lösa ark, Samma papper i block jämfört med ark är dyrare och i mitt tycke är det bättre att använda papper i ark. Men för att göra det enkelt tycker jag ändå att nybörjaren skall skaffa block. Jag fattar att 700 kr är för dyrt, det kostar en högkvalitativt block som är ca. 30 x 40, men eftersom pappret är det viktigaste materialet bör det inte var alltför dåligt.

Köp gärna träpapper som är billigare än de av bomull. För 200 – 250 kr kan du får ett block enkelt papper i storlek 30 x 40 cm med 12 till 20 ark. Tjockleken på pappren är inte så viktig, men hellre 300 gr/m2 än 200. Exempel på tillförlitliga tillverkare: Langton, Fabriano, Bockingford, Hahnemühle, Canson Montval m.fl. undvik billigare är så, de billigaste pappren går inte att måla akvarell på.

Kringutrustning

En vattenbehållare har du säkert hemma. Jag brukar använda tömda större glasburkar för detta ändamål, släng alltså inte alla inlagda rödbets- eller gurkburkar, diska dem och använd dem som sköljburkar för akvarell. Annars fungerar ju ett dricksglas också bra.

Något att blanda färg i behöver du också. Köp en billig palett av plast för en eller två tior. Det fungerar bättre än att använda akvarellådans lock.

Om du skall transportera dina penslar bör du göra det i en penselmatta. Om du bara skall måla hemma förvarar du dem stående i en kopp eller liknande.

Sammanfattning

För ca 500 kr bör du kunna köpa alla akvarellgrejor som behövs för att börja måla. Om du följer dessa råd så skaffar du åtminstone hyfsade saker som faktiskt går att måla med.

Det finns set med allt som nybörjaren behöver: papper, flera olika penslar och många färger som kostar betydligt mindre. Med sådana färger och papper går det inte att måla akvarell, de är rent skräp. Fall inte i fällan och gör detta enkla och billiga val. Köp vettiga saker.

Om du få smak för akvarellmålning så kanske du skaffar bättre saker efterhand. Att köpa en enstaka pensel eller en färg är inte så dyrt, med tiden får du på det sättet en komplett uppsättning bra akvarellfärger och några olika penslar. Kanske även olika papper av varierande typ. Om du är nyfiken och provar lite olika grejor så lär du dig mer.

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x