Bymon – en enkel övning

Bymon

Bymon enkel övning Foto

Den här platsen heter Bymon och ligger i norra Jämtland. Det är en idyll under sommarmånaderna, Detta är en rätt så enkel målning, utan krusiduller och konstigheter. Färgerna som du skall använda är följande: Koboltblå (om du inte har koboltblå tycker jag att du skall köpa den, det är en mycket trevlig blå färg som trots sin mjölkighet är mycket användbar.). Någon gul färg (det går bra med vilken gul som helst, själv använder jag gärna en varmare typ), Obränd Sienna och någon kall röd, jag använde kinakridon rosa.

Bymon enkel övning steg 1

Som alltid börjar man med den delen av bilden som är längs bak i målningen, det betyder himlen i det här fallet. Det kan tyckas onödigt att måla hela ytan blå eftersom bara små delar av himlen syns bakom träden på den färdiga målningen, Men eftersom den gröna färgen som du skall använda för träden påverkas av den blåa färgen bakom, och du inte vet var det kommer att målas träd respektive himmel är det mycket bättre att måla hela ytan blå. Så: måla med blå färg runtom husen och ner till gräskanten.

Bymon enkel övning steg 2

När den blåa färgen har torkat är det dags att med en färgblandning av gult och blått måla att det gröna. Om du vill skilja ett träd från ett annat (som det ljusa träden längst till vänster i bilden) måste du låta färgen torka innan du målar nästa träd. Annars är det mesta av träden målade i ett slags vått i vått teknik. Blanda i lite röd färg om du vill ha en mörkare grön färg.

Täck på att konturer i förgrunden skapas när du målar bakgrunden, det är mycket viktigt att du skapar en trovärdig grässtruktur i underkanten av de gröna träden. Du skall alltid tänka på vad som finns framför en yta när du målar i akvarell. Du kan ju inte täcka ett misstag med annan färg. Spara alltså ut båda husen och grässtrån när du målar det gröna.

Bymon enkel övning steg 3

Husets färg är inte så enkel att blanda till, men det går med rött, blått och obränd sienna. Du skall även blanda en svart färg till skuggor. Måla hela huset med din färgblandning och genast, medan färgen fortfarande är blöt, lägg in lite skuggor under taket. Det är viktigt att skuggfärgen flyter ut något så att det ser naturligt ut. Låt torka innan du målar en tunn skugga över husets vänstra del. Gör samma sak med det lilla huset i bakgrunden.

Bymon enkel övning steg 4

Gräset är målat rätt så platt, om din obrända sienna är för gul kan du göra den mera grå genom att blanda i lite av skuggfärgen från tidigare. Färgen skall vara mycket utspädd, måla eventuellt in lite mörkare obränd sienna i gräsytans nedre del. Om du vill kan du också antyda timret i huset med några horisontella sträck, men inte för starka linjer. Skorstenen och tvättlinan är också målade.

Bymon enkel övning steg 5

Plåten på skorstenen är målad och några trädstammar i bakgrunden. Stammarna är bara antydda, de skall inte vara alltför tydliga.

You may also like...

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
annelina
annelina
1 year ago

Bra övning för mig att komma igång efter en tids uppehåll. Enkelt och fint motiv!

Christina
1 year ago

Hej! Jag håller på att göra dina målarövnngar – mycket bra!
Undrar om det är ok om jag lägger upp dem i en grupp på Facebook?

Christina
Reply to  Erik
1 year ago

Toppen! Tack! Jag antog det, men tänkte att det var bäst att fråga. 🙂
Om du kollar min Sida så har jag strösslat med länkar till övningarna och din hemsida, så det är givet. 🙂

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x