En övning i laveringsteknik

Flat wash

Detta är den första övningen som alla mina elever måste genomföra. Du måste absolut klara detta, Om du provar att göra denna övning är målet ett perfekt resultat, annars skall du göra om övningen. Om du inte fixar detta, måste du fortsätta träna tills det fungerar, Det är absolut grundläggande, du måste lära dig att krypa innan du kan springa.

Du behöver: Papper, minst 20X20 cm stort. En större pensel. Något att blanda färgerna i. Färger, en blå och en brun (och ev. en kallröd). Den blåa färgen skall vara en färg med små lätta pigmentkorn, t.ex. ftalo, antwerpen eller indatren. Det är svårt att lavera med ultramarin eller cobolt eftersom pigmenten granulerar.

Den bruna skall vara orange- rödbrun. Det går inte med gulbruna färger.

Tag fram ett papper som är minst 20 cm stort. Teckna en kub med ena hörnet mot betraktaren. Kuben skall vara ca. 12 till 15 cm bred. Det kan hända att den blir sned, det gör absolut ingen, detta är ingen teckningsövning, en sned kub fungerar lika bra som en perfekt.

YouTube player

Blanda din blåa färg, den skall endast spädas med vatten, du skall inte ha någon brun i denna. Om du blandar i mera vatten blir färgen ljusare, om du har mera färg blir den mörkare. Testa gärna färgens valör på pappret innan du bestämmer dig. 

Se till att ha tillräcklig med färg för att måla hela kuben, det går åt mer än vad du tänker dig. Du har inte möjlighet att blanda mer färg om den skulle ta slut innan kuben är färdig. Tumregel: Det går åt dubbelt så mycket färg som du tänker dig, Om du får färg över spelar det ingen roll, den kommer till användning  senare i övningen.

YouTube player

Luta på pappret, du kan bara hålla det i handen lite lutat, eller placera ett föremål under pappret för lutningen. det enklaste är nog att luta pappret mot något lämpligt, det är bättre även för att det skall helst torka lutat, med något under pappret slipper du hålla det medan det torkar.

YouTube player

Börja måla i kubens topp, du skall måla med mycket färg i penseln, då kommer färgen att rinna ner till färgytans under del och bilda en lång droppe. Denna långa droppe förflyttar du ner över pappret med horisontella penseldrag lite efterhand. Måla flödigt, mycket färg skall det vara, annars riskerar du att få synliga penseldrag i laveringen. Fortsätt tills hela kuben är målad. När du är klar skall kuben vara blå utan synliga penseldrag. Du kommer att en massa överflödig färg i underkant.

YouTube player

Överflödig färg i underkant av målningen tar du bort på följande sätt: Töm så mycket färg du kan från penseln genom att bara dra den mot kanten på färgkoppen. Sätt därefter penselspetsen mot kubens understa del, där färgen har samlats. Om du lutar penseln så att skaftet är lägre än spetsen fungerar det bättre, i alla fall med en enklare pensel. Sug upp så mycket färg som möjligt, gör om samma procedur tills all överflödig färg är borta.

YouTube player

Nu skall du måla en skugga på kuben, vänta tills den blåa färgen är torr, blanda därefter brun färg i den blåa färgen som blev över från första laveringen. Med lite tur blir blandningen grå. Jag använde ftaloblått, den blir grön med viken brun som helst, i så fall måste man ta bort den gröna tonen. Det gör man med hjälp av komplementfärgen till grönt, vilket är röd färg, en kallröd. Jag använde kinakridon rosa, men det går bra med vilken kallröd som helst. Alltså: blanda blått och brunt, om den gråa färgen som uppstår blir grönaktig, blanda i lite rött så att blandningen blir neutralt grå.

När den gråa färgen ser bra ut skall du måla hela kuben förutom toppen som skall vara blå. Gör på samma sätt som när du laverade den blåa färgen, börja upptill, lavera hela ytan, sug upp överflödig färg.

YouTube player
YouTube player

Vänta tills skuggan har torkat och måla därefter en av framsidorna (höger eller vänster spelar ingen roll) med samma skuggfärg ytterligare en gång.

YouTube player

Om du nu har en fin jämn blå kub med bra skuggor har du klarar provet, om du kub är ojämn  eller skuggorna är för mörka eller för ljusa eller ojämna har du inte lyckats, då är det bara göra om detta igen och igen tills du fixar det. Du måste kunna lavera, det är en avgörande förmåga vad gäller akvarellmåleri.

YouTube player

You may also like...

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mr. S.
Mr. S.
3 years ago

very nice exercise. It’s all in Svenka but t can get it by watching. You used flat washes to create depth. Cool

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x