Tedags

Tedags, en akvarellövning

Den här övningen är målad med endast två färger: Fransk ultramarin och bränd sienna. Det går inte att framgångsrikt byta ut dessa färger mot några andra, möjligen kan den bruna färgen ändras till en bränd umbra eller annan mörk orangebrun.

Tedags, ett foto att måla av.

Mycket av målningen är gjort vått i vått, det är en utmärkt övning för kontrollerade övergångar i vått i vått teknik. Du skall dra nytta av det faktum att en våt yta sprider färgen kraftigt, medan en torrare yta bara orsakar en liten spridning. När du har blött en del av pappret så är det lämpligt att börja med färger som skall flyta ut mycket, vänta tills pappret är torrare för färger som bara skall sprida sig lite.

Tedags steg 1

Steg 1

Det första du målar är bakgrunden med rent vatten, eller med endast lite färg. Tekannans handtag kan du måla över. Innan färgen är torr skall några skuggor på duken målas, det är viktigt att det blöta pappret är riktigt vått så att du har gott om tid på dig att göra skuggorna.

Var inte blyg, skuggorna är rätt så mörka, särskilt den från tekannan. Måla gärna några veck och ojämnheter i bordsduken med ljusare skuggfärg.

Låt färgen torka och måla därefter tekannan med en blågrå färgblandning. Undvik att måla på de ljusaste blänken som finns i kannan, de måste förbli omålat vita.

Tedags steg 2

Steg 2

Måla insidan av koppen med rent vatten och lägg därefter en någorlunda mörk skuggfärg. Tänk på att utelämna en smal vit (omålad) kant runt om koppens ovansida.

När färgen är torr upprepa samma teknik på koppens utsida och öra. Skuggorna på utsidan respektive insidan av koppen är motsatta varandra. Utsidan har skugga på vänster sida medan insidan är mörkare på hö

Tedags steg 3

Steg 3

Måla skeden, titta på fotot, det är viktigt när man målar metall att det mönster som finns i ytan är korrekt återgivet. Man kan inte bara gissa, titta på fotot och försök att skapa ett liknande mönster som fotot visar. Du skall också måla tekannans handtag.

nledning till att man gör detta redan nu, och inte samtidigt som själva kannan, är för att skapa en kant mellan handtag och kanna. Om du skulle måla dem samtidigt skulle ingen kant uppstå.

Spara ut ett blänk i handtaget så det ser blankt ut.

Tedags steg 4

Steg 4

Tekannan skall målas med mörk, och med ännu mörkare färg vått i vått. Den blågråa grundmålningen av tekannan, som du målade i steg 1, skall bli den vita koppens reflex. Den skall också utgöra några mindre vita högdagrar i tekannan här och där.

Blanda blå och brun färg till en mycket mörk brunsvart. Även en blåsvart kan var bra att ha för de allra mörkaste delarna av tekannan.

Planera noga: var är det ljusast respektive mörkast var skall du börja måla, vilka detaljer skall sparas ut. Du bör ha detta klart för dig innan du sätter penseln på pappret. När du väl har börjat måla måste hela kannan målas i ett svep, du har ingen tid för funderingar eller att blanda ny färg, allt skall målas vått i vått, och det kräver lite hastighet.

Måla även den blågrå färgen på koppens öra och längs ovansidan av koppen, samt mönstret på duken. Glöm inte att göra ett blänk i handtaget.

YouTube player

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Johan
Johan
2 years ago

Hej. Går det verkligen inte att byta ut den Franska Ultramarin till en Vanlig Ultramarin DS? Bränd Sienna neutraliserar ju den också.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x