Ftaloblå grön ton (PB15:3)

ftalobla_gs

Ftaloblått finns i flera varianter. De vanligaste är PB15:1 och PB15:3, PB15:1 är varmare än PB15:3 och kallas ofta röd ton medan PB15:3 som är grönaktig ofta får benämningen grön ton, den röda varianten kan du läsa om här, den här texten handlar om den gröna tonen.

Ftaloblå grön ton är endast lite mera grön än den vanligare röda tonen, och har i övligt samma egenskaper: den är lika fläckande som den röda och den torkar med rätt så mycket förlorad valör och färgintensitet, precis som den röda tonen. Ingen av färgerna granulerar och de är transparenta. Den stora skillnaden är färgernas blandningsegenskaper, den röda tonen kan blandas fritt med alla andra färger medan den gröna tonen är lämplig endast åt det gröna hållet, den är svårare att blanda rena violetta färger med, än den röda varianten. Det är också svårare att hitta en bra komplementfärg till den gröna tonen.

Spektrumet av den gröna tonen är betydligt flackare än det för den röda, så sämre blandningsegenskaper är förväntat. Detta märks särskilt i det röda området där den röda tonen har tydliga toppar som den gröna tonen helt saknar.

Sammanfattningsvis kan man säga att färgen har samma egenskaper som ftaloblå röd ton men med sämre möjlighet för blandningar, själv använder jag aldrig denna färg, om jag behöver en grönare variant av ftalo tillsätter jag bara lite ftalogrönt till den röda tonen.

Ftaloblå grön ton En transparent färg med något grönaktig färgton
En transparent färg med något grönaktig färgton
Ftaloblå grön ton är mycket fläckande
Färgen är mycket fläckande
Ftaloblå grön ton  blommar gärna
Den blommar gärna
Ftaloblå grön ton är ett finkornigt pigment som är lätt, därför flyter det gärna i vatten
Det är ett finkornigt pigment som är lätt, därför flyter det gärna i vatten
Ftaloblå grön ton lämnar Ingen granulation men ett tydligt bett
Ingen granulation men ett tydligt bett
Hur Ftaloblå grön ton (PB15:3) placerar sig i färgcirkeln.
Hur Ftaloblå grön ton (PB15:3) placerar sig i färgcirkeln.

Information

Färg index namn: PB15:3
Ljustålighet: Utmärkt
Transparens: Mycket
Fläckande: Ja
Granulerar: Nej

Skilndan mellan Ftaloblå röd ton (PB15:1) och Ftaloblå grön ton (PB15:3)
Överst: Ftaloblå röd ton (PB15:1)
Underst: Ftaloblå grön ton (PB15:3)

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x