Veronagrönt (PG23)

Verona green

Traditionellt finns många olika färgtoner av grönjord, alla olika beroende på var de kommer ifrån. Men två källor för grönjord är särskilt välkända, nämligen Böhmen och Verona. Särskilt Veronagrönt är välkänt, så känt, faktiskt, att det finns kakelplattor, filtar, gamingstolar och till och med gummistövlar som alla kallas veronagröna.

Med vad gäller akvarellfärg, och för all del, all annan konstnärsfärg är färgen ovanlig. Det finns några olika oljefärger, som alla är förfalskade och, vad jag kan hitta bland de större tillverkarna, endast en akvarellfärg. Denna är från Lukas och är i själva verket inte Veronagrön utan PG26 som är en koboltgrön färg.

Bland de mindre tillverkarna är färgen vanligare, den jag köpte är av Rublev från Natural Pigments. Pigmentet är hämtat från Brentonico, Verona och är av mineralen Glauconite. Det finns flera tillverkare, googla på ”verona green watercolor” så kan du säkert hitta någon, men se upp så att det verkligen är Veronagrönt och inte någon förfalskning.

Färgen är varmt ljusgrön åt det gula hållet, den är mycket vek, halvtäckande, och granulerande. Den fäster endast lätt på pappret, den är inte alls fläckande. Det är inte en grön färg för landskap, i alla fall inte som enda grön färg i en målning, den är alldeles för vek för det. Men för tunna laseringar fungerar den bättre, som skuggor i porträtt är den utmärkt.

Som akvarellfärg är den bångstyrig, den klumpar sig, samlas fläckvis och tar mycket lång tid på sig att torka. Den bör målas väl utspädd, med mycket vatten, då dessa obehag blir mindre märkbara. Om man förstår färgens begränsningar och är en vän av genuina färger så är den en tillgång. Men det är inte en färg för nybörjaren.

Jag har provat två Veronagröna färger, den senaste från Rublev och sedan tidigare, en från Ottossons färgmakeri. Båda färgerna beter sig på samma sätt och är mycket lika i färgton och brist på intensitet. Ottossons är något blåare och kanske något mera fyllig i färgen.

Tå olika veronagröna
Överst: Veronagrön från Rublev
Underst: Veronagrönt från Ottossons färgmakeri
Veronagrön är mycket vek och rätt så täckande färg.
Mycket vek och rätt så täckande färg.
Veronagrön Fläckar inte.
Fläckar inte.
Veronagrön Flyter inte alls i vatten.
Flyter inte alls i vatten.
Veronagrön Skapar inte någon blomning.
Skapar inte någon blomning.
Veronagrön Granulerar med inget bett.
Granulerar men inget bett.

Färg index: PG23
Ljustålighet: Utmärkt
Transparens: Halvtäckande
Fläckande: Inte alls
Granulerar: Ja

Veronagrön i färgcirkeln

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x