Alizarinlack (PR83)

Alizarin lack, alizarin crimson

Alizarin är färgämnet i krapprött, ett rött färgämne som utvinns ur krapproten, från detta färgämne kan pigmentet krapplack tillverkas. Som färgämne för textilfärgning är färgen mycket gammal, den har odlats i Centralasien och Egypten sedan 1500 f.Kr. Som pigment för konstnärsfärger var det främst använt under 17-1800 talen. Idag är äkta krapplack ovanlig som pigment i konstnärsfärger.

De tyska kemisterna Carl Liebermann och Carl Graebe upptäckte färgämnets sammansättning och år 1869 lyckade de framställa det syntetiskt. Bara några år senare hade det syntetiska färgämnet alizarin konkurrerat ut det naturliga krapprött på grund av det betydligt lägre priset. Som pigment för konstnärsfärger kallas det Alizarinlack (Eng: Alizarin crimson) och har indexnamn PR83.

Färgen är mycket transparent, rätt så fläckande och ej granulerande. Färgtonen är svarthaltigt primärröd. Denna svarthaltiga tonen gör färgen besvärlig att använda som primärröd, den fungerar utmärkt som valörsänkare för gröna färgblandningar och till violett med någon blå färg, med sämre till blandningar med olika gula färger. Dess stora problem är dock hållbarheten som är högst tveksam, en egenskap som den delar med naturlig krapplack. De flesta tillverkare bedömer ljusäktheten från halvgod till flyktig.

Olika tillverkares alizarinlack kan skilja sig något i färgton, från klart rosa till nästan brun. En del har färgnamn med något tillägg som ”deep” eller ”permanent” de skall du undvika, de är nämligen oftast inte alizarinlack utan något annat pigment eller en blandning. Som alltid: kolla indexnamnet (skall vara PR83 för alizarinlack) innan du köper en för dig okänd färg.

Du skall var särskilt uppmärksam vad gäller alla färger som heter något med ”Madder” (Sv: Krapplack) de är oftast inte äkta vara, utan någon sorts efterapning. Olika färgblandningar och alternativa pigment fungerar som ersättare till den ursprungliga färgen, kanske förståligt eftersom både krapplack och alizarinlack är tveksamma vad gäller hållbarheten, att ersätta dem med något hållbart kan verka som en bra idé, men de borde i så fall ge färgen ett annat namn.

Detta gäller för Alizarinlack och krapplack:

  • Den genuina färgen från krapproten skall heta rose madder eller madder lake, sv: krapplack (NR9)
  • Den syntetiska Alizarinfärgen skall heta alizarin crimson, sv: alizarinlack (PR83)

Alla andra pigment och färgblandningar borde få något annat namn, men så är det inte, tyvärr, tillverkarna kallar vilken kallröd färg som helst för madder eller alizarin. Det finns flera tillverkare som har färger som heter något med både madder och alizarin, t.ex. ”Brown Madder Alizarin” eller ”Alizarin Rose Madder”.

Alizarinlack är en färg som jag äger, men jag använder den nästan aldrig. Jag föredrar Kinakridonrosa, som har fördelarna av att vara fullt ljusäkta och att ha en renare färgton, i övrigt är färgerna lika varandra och har liknande egenskaper.

Alizarinlack är en svarthaltig djupt kallröd färg som verkar kallare i tunna färgskikt. Den är fullt transparent
Alizarinlack är en svarthaltig djupt kallröd färg som verkar kallare i tunna färgskikt. Den är fullt transparent
Alizarinlack är mycket fläckande, därför svår att tvätta ur pappret.
Färgen är mycket fläckande, därför svår att tvätta ur pappret.
Alizarinlack Fantastisk vått i vått, flyter ut på ett blött papper mycket väl.
Fantastisk vått i vått, flyter ut på ett blött papper mycket väl.
Alizarinlack blommar mycket gärna.
Färgen blommar mycket gärna.
Eftersom Alizarinlack är mycket transparent bildas lätt ett bett runt kanten av en färgfläck.
Eftersom pigmentet är mycket transparent bildas lätt ett bett runt kanten av en färgfläck.

Egenskaper

Färg index namn: PR83
Ljustålighet: Tveksam – dålig
Transparens: Transparent
Fläckande: Rätt så mycket

Var färgen alizarinlack finns i färgcirkeln.
Var färgen alizarinlack finns i färgcirkeln.

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x