Obränd sienna

Raw Sienna

Obränd sienna är ett uråldrigt pigment, använt åtminstone sedan romartiden. Namnet kommer från att den ursprungliga fyndigheten där lämplig jord fanns i närheten av Arcidosso som tidigare var under kontroll av Siena, därav namnet terra di Siena, vilket betyder “jord från Siena”. Terra di Siena används ibland fortfarande som namn på färgen.

Färgen bestod ursprungligen av ett pigment som hade järnhydroxid som viktigaste del, när man “brände” pigmentet, hettade upp det, lösgjordes det löst bundna vattnet och pigmentet omvandlades till järnoxid som är rödare och mörkare, detta pigment kallades bränd sienna, därför fick den ursprungliga namnet obränd.

Färgen är ljust gulbrun, oftast rätt så transparent, den är viktig i alla akvarellpaletter. Ett alternativ kan vara gulockra som har liknande färgton men som är mera täckande. Just transparensen tycker jag är avgörande till sennans fördel, dessutom tycker jag att modern ockrarna ofta är lite platt och tråkig. Man behöver inte båda, mitt råd är att välja obränd sienna.

Utbudet av obrända siennor är stort, alla tillverkare har minst en variant i sitt utbud. Färgen varierar från något oklart gul till mycket bruna, färgtonen är oftast åt det varma hållet, en del nästan orangea, andra lite kallare.

En av mina favoriter är Monte Amiata Natural Sienna från Daniel Smith som är något så ovanligt som en äkta jordfärg. Den granulerar vackert och har en fin oklar gul-orange färgton, den är aldrig tråkig som en del andra siennor kan vara.

Monte Amiata Natural Sienna från DANIEL SMITH
Monte Amiata Natural Sienna från DANIEL SMITH

Obränd Sienna från WINSOR & NEWTON
Obränd Sienna från WINSOR & NEWTON
Obränd Sienna från ROYAL TALENS : REMBRANDT
Obränd Sienna från ROYAL TALENS : REMBRANDT

Tillverkarna använder olika pigment för obränd sienna. här är en list på några olika.

PBr7 skall vara naturlig järnoxid
PR101 är syntetisk röd järnoxid
PY42 är syntetisk gul järnoxid
PY43 skall vara naturlig gul järnoxid

 • SCHMINCKE RAW SIENNA PBr7, PY43
 • ROYAL TALENS : REMBRANDT RAW SIENNA PY43
 • DANIEL SMITH RAW SIENNA PBr7
 • DANIEL SMITH: Monte Amiata Natural Sienna PBr7
 • M. GRAHAM RAW SIENNA PBr7
 • WINSOR & NEWTON PR101, PY42
 • SENNELIER RAW SIENNA PBr7
 • LUKAS  RAW SIENNA PBr7
 • OLD HOLLAND RAW SIENNA LIGH PBr7
 • OLD HOLLAND RAW SIENNA DEEP PBr7
 • ST PETERSBURG PBr7
 • HOLBEIN PY43

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Rickard
Rickard
1 year ago

Hej,

Använder idag Winsor & Newtons obränd sienna som enda gula i min palett, men funderar på Monte Amiata Natural Sienna från Daniel Smith som tycks mer levande. Hur ter sig den ur blandningssynpunkt med blått jämfört mer W&N då Daniel Smith är PBr7?

Stort tack på förhand!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x