Angående övningarna

akvarellmålning

Alla övningar som du hittar här på akvarell.se kommer ursprungligen från mina kurser i Lund. De har samtliga målats tidigare av mina elever. Några elever har målat dem mycket framgångsrikt, ibland bättre än vad jag lyckades med, medan andras resultat blev mera tveksamma.

Min idé med övningarna är att vid varje tillfälle ge en utmaning av någon typ, i en viss målning kan det vara besvärliga vått i vått övergångar och i nästa: lager på lager. Ibland är utmaningen besvärliga färgblandningar eller konstiga perspektiv.

Vid varje nytt försök kommer eleven att lära något nytt, eller utvecklar sina redan etablerade färdigheter. Därför är övningarna rätt så besvärliga, De är inte tänkta att generera konst, de skall bara träna olika färdigheter och ge eleven en metod att planera och genomföra en akvarellmålning.

Om du vill prova att måla någon (eller alla) övningarna som du hittar här skall du tänka på följande:

 1. Om motivet kräver det, teckna noggrant. Använd inte för dåligt papper, ett bra papper är dyrt, men ett krav för akvarellmålning. Färger och penslar är mindre viktigt, men bra grejor är bättre än dåliga.

 2. Valet av färger är mycket viktigt. Om jag skriver fransk ultramarin skall du också använda den färgen. Det går inte att byta ut den mot något liknande. Ibland beskriver jag färger som kallröd, varmgul eller orangebrun, i sådan fall går det att använda valfri färg av den typen.

  Om någon färg är obekant för dig, ta reda på vilken det är, det är ju inte så svårt. Du skall veta vad samtliga färger i din palett heter och vilka pigment de består av.

 3. Min målning av motivet skall ses bara som ett exempel, det står dig fritt att tolka det som du vill. Om du vill ta bort en lyktstolpe eller göra en mörk skugga ännu mörkare är det ditt val.

  Det viktig är inte vad du målar utan hur du gör det. Följ anvisningarna vad gäller ordning och färger så noggrant som möjligt. Din målning kan vara annorlunda än min och ändå bra, eller bättre.

Allmänna råd för den som vill lära sig akvarellmålning

 • Gör frikostiga färgblandningar, många nybörjare blandar för lite färg. Använd rymliga blandkoppar.
 • Måla bakifrån och framåt (negativt) många vill starta med det viktigaste i motivet. Men det är ofta bättre att börja med bakgrunden.
 • Teckna det som behövs och strunta i resten.
 • Betrakta vatten som din vita färg.
 • Måla aldrig linjer istället för ytor. Många nybörjare vill måla en linje runt ett föremål för att sedan fylla i området med samma färg. Gör aldrig så, måla hela ytan direkt utan någon linje.
 • Måla alltid flödigt, om du inte eftersträvar torr effekt. Flödigt betyder inte mycket vatten, det betyder mycket färg oavsett mängden vatten.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bodil Nilsson
Bodil Nilsson
1 month ago

Jag tycker det är bra att du lägger ut övningar. Pedagogisk text och lätt att följa anvisningarna. Har just avslutat höstdag vid Stora Harrie och den blev bra. Följde noga din anvisningar och tog tid på mig. Himlen blev lite blek som vanligt.
Bodil Nilsson

Christina
Christina
25 days ago

Jag har gjort alla övningarna, (och lagt ut dem på Facebook). De har varit till stor hjälp på min väg tillbaka till måleriet efter många års uppehåll, så tack för bra övningar!
Jag har stångats en del med användandet av bränd sienna och ultramarin, då jag hade så många färger i min nyinköpta färglåda, som jag var så ivrig att prova… ????
Men det beror ju på mig, inte övningarna. De har varit tydliga och bra!

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x