Akvarellpapper, tjocklek

akvarellpapper Tjocklek

Ibland när jag klagar på en elevs akvarellpapper, och säger att det är för dåligt för att ge ett lyckat resultat, pekar eleven på omslaget till blocket och säger: men det står ju att det är 300 gram!

Jag vet inte varifrån denna villfarelse kommer, att papprets tjocklek är viktig för papprets kvalitet. Men det är en mycket vanlig vanföreställning.

Ett akvarellpapper tjocklek mäts i gram per kvadratmeter eller pounds (lbs) per ream. Det finns tre standard vikter: 90 lb (190 gr), 140 lb (300 gr), och 300 lb (640 gr) men andra tjocklekar förekommer ibland.

Papprets tjocklek påverkar naturligtvis resultatet något. Ett tunt papper torkar betydligt fortare än ett tjockt när det blötas rejält. Ett riktigt tjockt papper behåller fukten länge, ibland jobbigt länge.

Ett tunt papper blir också betydligt bubbligare när det blötas än vad ett tjockare papper blir. 300 gram (140 lb) papper och tunnare måste tejpas på ett underlag för att bibehålla någorlunda flathet medan ett 425 gram (200lb) eller tjockare förblir slätt, man behöver alltså inte alltid fuktspänna ett så tjockt papper. (Men blöta det ändå först, för färgernas skull.)

Torkningsegenskaperna är alltså annorlunda, likaså hur slätt pappret håller sig när det blir blöt. Men ytan är ju samma på ett kallpressat papper från till exempelvis Arches oavsett hur tjockt det är.

Själv använder jag mest 300 gr papper, det torkar lagom snabbt, det måste fuktspännas, men det gör jag gärna. Dessutom är priset inte så högt som för 640 gr. Tjocka papper använder jag ibland men tunnare endast undantagsvis, i så fall mest därför att jag har kvar gamla tunna papper som ju skall bli använda, men jag köper inte nya 190 grams papper.

Om du är villrådig vad gäller tjockleken på akvarellpapper, 300 gr är lagom, lagom dyrt och lagom torktid, men bör fuktspännas. Tjockare papper är dyra men har en del fördelar. Om priset är avgörande för dig, köp 190 gr. papper. De har precis samma yta som tjocka papper men blir bubbliga när du blöter dem, och de torkar snabbt, men har ett plånboksvänligt pris.

You may also like...

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Susanne Madera
Susanne Madera
1 year ago

Hej Erik! Jag tittar in ibland. Håller med dig om papper. Tid spelar roll. Många bilder på tunnt papper har blivit överraskande för att de oxo var snabba. Men ska man hålla på i flera månader😂😂😂så är nog 600g okej. Undras om du använt Magna ni? Prova! Väldigt personligt. Kanske till din kurs.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x