Övning – Cykelspår i snö

Bicycle tracks

Här är en övning som är samtidigt både enkel och svår. Om du har en bra teckning som grund kan du måla denna enkelt i en fri stil. Men om du är petig och fixerad vid detaljer så är övningen svår oavsett hur bra teckning du har.

Cykelspår i snö foto
Motivet kanske uppmanar till noggrannhet, men det skall målas snabbt

När du skall måla i en fri stil är det viktigt hur du håller din pensel. Du skall inte hålla den som en penna Det kan man göra när man målar med precision. Det skall vi undvika i den här målningen. Du skall måla mycket friare, en felaktig linje och ett missad målsättning är bara bra.

Jag vet att detta är mycket svårt för de flesta, att slappa taget och att vara fri, låta penseln vandra över pappret och färgerna får bete sig som de vill. Men samtidigt är det charmen med akvarell. Du uppskattar det när du ser en sådan målning, nu gäller det att göra det själv, även om det strider mot ditt inre kontrollbehov.

Försök att hålla din pensel långt upp på skaftet, då kan du inte vara lika noggrann. Det uppmuntrar också att måla med hela armen istället för bara med fingrar och handled, vilket är bra. Du skall alltid försöka använda hela armen när du målar, handled och fingrar är för att skriva med, armen är för att måla med.

måla noggrant
Så här kan du hålla en pensel när du målar noggrant
måla fritt
Ett bättre sätt att hålla penseln vid fritt måleri
måla fritt
Eller så här…

Det är kanske jobbigt för dig att måla på det sättet, men försök. Det blir bättre.

Till denna målning skall användas fyra olika färger, Fransk ultramarin, bränd sienna utgör grunden. Om du inte har de färgerna, köp dem! De måste vara med i alla färglådor. Utöver dessa behöver du en röd och gul färg, det går bra med vilken röd och gul som helst.

Cykelspår i snö steg 1
Bakgrunden och marken målas endast på ett ungefär

Böja med att måla blått och rött i ”himlen” bakom träden, måla gärna så att olika färger och färgblandningar rinner samman på pappret. Spara ut träden men bara på ett ungefär, undvik noggrannhet, Tänk dock på att grenarna är tunnare i topparna än längre ner mot stammen. Den blå färgen mår bra av att få lite brunt i sig, så den inte är så ren. Måla därefter lite blåaktiga toner över marken, mörkare i förgrunden än i bakgrunden. Låt torka.

Cykelspår i snö steg 2
Ett slarvigt hus och några träd

När ”himlen” har torkat är det dags att måla ett hus (bränd sienna) och några platt målade träd i bakgrunden. Måla gärna en yta för häcken på höger sida och staketet på vänster, Enkelt måleri skall det vara, inga detaljer, måla platt.

Blanda fransk ultramarin och bränd sienna till en svart färg, eller åtminstone en mörkgrå. Måla trädstammar och de större grenarna. Undvik att måla ”mjuka” grenar, de skall vara lite knyckiga, inte raka eller svagt böjda, utan just lite knyckiga. Glöm inte att spara ut all snö som finns på träden.

Cykelspår i snö steg 3
Trädstammar

På marken finns en massa spår efter cyklar (bilden är ju från Lund, alla cyklar i Lund). Spåren målas med en svart färg som är blandad av fransk ultramarin och bränd sienna. Inget petande, varje spår skall målas med ett snirkligt penseldrag. Tänk på perspektivet så att spåren är tunnare i bakgrunden och bredare i förgrunden.

Cykelspår i snö steg 4
Cykelspår

Nu återstår endast att fylla ut träden med en massa små grenar. Det skall vara många, ju fler ju bättre! Försök att måla bilden snabbt, den här typen av måleri blir bara sämre av petighet.

Cykelspår i snö steg 5
Den färdiga målningen
Se, så slarvigt och snabbt huset är målat
Detalj av spår i snön

You may also like...

4 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x