Vått i vått – En övning för nybörjare

Vått i vått

Den här lilla övningen är den första mina elever får göra i vått i vått teknik. Den skall skapa förståelse för hur tekniken fungerar. Vått i vått innebär att man målar på ett redan blött papper. Övningen tränar också förmågan att dra fina linjer med en pensel, vilket inte är så enkelt som man kanske tror.

Jag använde Arches papper för detta, mest därför att det låg en lagom stor bit på bordet, man är ju lat. Men beroende på vilket papper du använder fungerar denna övning bra, eller mindre bra. Pappret är viktigt i akvarell och särskilt i vått i vått.

Färgerna jag använder är Fransk Ultramarin och bränd sienna, de är vanliga i alla akvarellådor. Om du saknar dessa, köp dem! De är mycket trevliga och användbara färger. Fransk ultramarin är en granulerande färg, pigmentkornen är tunga och flockande så de samlas i ett kornigt mönster på pappret. Sienna är oftast inte granulerande utan flyter ut jämt och fint över pappret. Därför kommer dessa två färger att separera något när man målar lite blött med dem, det är snyggt.

Bilden som skall målas är en sjö med himmel ovanför och mellan himmel och sjö en avlägsen strandkant.


Steg 1

Börja med att blöta upp en yta på akvarellpappret som är stor som ett spelkort. Mycket vatten skall det vara. Låt pappret vila så att vätskan sugs in i pappret, under tiden kan du blanda färg.

YouTube player

Steg 2

Blanda den blå med den bruna i en blandkopp, försök att göra blandningen rätt så blåaktig och mörk. Eftersom färgen kommer att målas på ett blött papper behöver du inte så mycket vatten i färgen, vatten finns ju redan på pappret.

YouTube player

Steg 3

Se till att vattnet på pappret är jämt fördelat. Om det behövs, valla vattnet genom att luta pappret eller jämna till vattenytan med din pensel. Om du har mycket rikligt med vatten på pappret går det att suga upp överflödig färg med penslen.

YouTube player

Steg 4

Börja med att måla en himmel. Använd en liten pensel, med en stor pensel kommer du bara att tillföra en massa vätska, det är inte bra, vätska finns ju redan på pappret. Försök att skapa molnigt mönster, det är en regnig dag. Gärna med långa kvällsmoln ner mot horisonten.

Därefter skall du upprepa samma mönster fast upp och ner i sjön under himmeln. Det går naturligtvis inte att åstadkomma en exakt spegelbild, men det är bra om vattenytan liknar himmeln så att det ger intrycket att vara en spegling av himmel i en sjö.

YouTube player

Steg 5

Nu skall en strandkant på andra sidan sjön målas. Pappret skall fortfarande var vått. Använd en färgblandning som är betydligt mörkare än den du använde till himmel och sjö. Dra ett horisontellt sträck mitt på pappret, om du använder olika tryck med penseln kommer du att få olika tjocklek på linjen som kommer att se ut som land på nära och långt avstånd, kanske till och med som öar. Om du vill kan du efter linjen är målad hjälpa till med lite mörkare duttar här och där.

YouTube player

Steg 5

Låt pappret torka alldeles, sedan skall du måla några vasstrån på bilden. Tips om hur man drar fina linjer med en pensel hittar du här. Börja med några spänstiga, snabbt dragna strå, det är viktigt att du inte är för långsam, i så fall riskerar du att de ser onaturliga ut. Skulle ett påbörjat strå blir för kort, det är lätt hänt när du målar snabba sträck, strunta i det och måla ett nytt vid sidan av. Det blir inte bra att försöka fortsätta på ett avbrutet strå.

Måla därefter lite blad på stråna, använd gärna ett kalligrafisk tillvägagångssätt, börja med spetsen av penseln, tryck till något så att linjen blir tjockare och släpp sedan upp för en avsmalnande avslutning av bladet. Om alla blad är åt samma håll ser det ut som att det är lite vind. Tänk även på det när du gör de inledande stråna. Lite rörelse i målningen är bra.

YouTube player

Så här blev det färdiga resultatet. Din bild kommer att vara annorlunda. Det går inte att upprepa en bild som är målad vått i vått. Det blir som det blir.

Lägg märke till så fint den bruna färgen separerar från den blå. Resultatet hade blivit mycket annorlunda med en blå färg som inte granulerar. Att ha lite kunskap om hur olika pigment beter sig kan vara avgörande för resultatet.

You may also like...

4 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tatiana Kjellsson
Tatiana Kjellsson
1 year ago

Tack så väldigt mycket! Bra och detaljerade instruktioner!

Louise
Louise
1 year ago

Tack för inspirationen! Så här blev min…

Louise Östman
Louise Östman
Reply to  Erik
1 year ago

Fin gräng, kallpressad, 100 % cellulosa, 300 g

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x