Måla gräs med flat pensel

ränder med flat pensel

Jag tänkte dela med mig av ett sätt att måla grässtrån och andra ”randiga” strukturer som är rätt så användbart. Det finns penslar som är tillverkade för ändamålet, så kallade solfjäderspenslar, men den typen av pensel har jag aldrig kommit överens med. Jag använder istället enklast möjliga flat syntetpensel. Penseln måste vara lite styv, jag skulle inte rekommendera en följsam naturhårspensel för den här tekniken. Ju enklare kvalitet ju bättre resultat.

Till vänster en solfjäderspensel, resten flata syntetpenslar lämpliga för denna teknik.

Fyll hela penseln med akvarellfärg, och tag sedan bort all överflödig färg genom att dra penseln upprepade gånger i t.ex, blandkopp, tallrik eller annan flat yta. Du måste använda något som inte absorberar färgen, inget hushållspapper eller trasa. När detta är gjort har du en pensel där alla stråna är täckta med ett tunt lager färg, då kan du måla.

YouTube player
Ett exempel på den här tekniken.

Med små korta snabba penseldrag applicerar du färgen på pappret. Om du målar gräs är det mycket viktigt att alla penseldrag är gjorda från rot till topp, nerifrån och upp. Fortsätt att måla tills all färg i penseln är slut, därefter kan du göra om processen från början. I de första penseldragen lämnar penseln ifrån sig rätt så mycket färg. Efterhand som du fortsätter att måla blir det mindre och mindre färg kvar i penselstråna, då får du finare och finare små linjer, det skall du utnyttja. Måla grovt inledningsvis, och finare efterhand.

YouTube player
Från några olika målningar där jag har använt tekniken.

You may also like...

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x