Serpentingrön

serpentine green

Jag hade egentligen inte tänkt att behandla Serpentingrön eller andra färger som är tillverkade av mineraler på bloggen. Dels är de ovanliga och ofta dyra och dessutom finns det så få tillverkare av dem. Men just Serpentingrön är något så ovanligt som en gulgrön färg, det saknas gulgröna pigment bland de ”vanliga” färgerna. Det finns många olika blandningar som är gulgröna men inte någon riktigt bra oblandad färg.

Tala gärna om för mig i kommentarsfältet här nedanför om akvarellfärger av mineraler är något som du skulle vara intresserad av att läsa mer om, i så fall finns det många olika kul färger att skriva om.

Mineralen serpentin har fått sitt namn eftersom den anses likna ormskinn. Det är egentligen en hel serie av olika magnesiumhaltiga silikatmineraler som tillsammans bär detta namn. Ibland används den rätt så vanliga mineralen för smycken eller mindre skulpturer, men även nermald, som pigment för färg.

Akvarellfärgen serpentingrön är ovanlig bland de olika tillverkarna, den enda jag känner till är Daniel Smith. Deras Serpentingrön kommer från varianten Stichtit som finns både som grön och violett. Mineralen är hämtad i Australien.

Mineralen Serpentin
Mineralen Serpentin
Tiia Monto | Creative Commons

Som de flesta akvarellfärger av mineraler är färgen besvärlig, kraftigt granulerande och den separerar i olika färgtoner. Särskilt om du målar riktigt blött med Serpentingrön så separerar pigmentet i tre olika färger: En slags ljus olivgrön, en lättare beståndsdel som lägger sig ovanpå och som är klart gröngul, samt en del som är tung och sjunker till botten och samlar sig i papprets gropar, denna är brunaktig. Du kan tydligt se de olika delarna i bilden här ovan eller i den mindre bilden nedan som beskriver granulering och bett.

Serpentingrön Rätt så transparent färg
Rätt så transparent färg
Ett misslyckat försök till att få Serpentingrön att blomma, några små trådar syns men ingen blommning.
Ett misslyckat försök till att få Serpentingrön att blomma, några små trådar syns men ingen blommning.
Serpentingrön flyter inte alls i vattnet
Serpentingrön flyter inte alls i vattnet
Serpentingrön  är mycket enkel att tvätta bort
Den är mycket enkel att tvätta bort
Serpentingrön Bruna fläckar och ett kallgrönt bett
Bruna fläckar och ett kallgrönt bett

Information

Färgen passar mycket bra till vårgröna ljusa målningar som inte är så färgstarka. Serpentingrön framstår nämligen som något oklar på målningen, en aningen nertonad gulgrön färg. Det är en mycket vacker färg som jag kan rekommendera till alla som gillar färger med en egen vilja. Den passar kanske sämre till de med ett utpräglat kontrollbehov, färgen gör lite som den vill.

Serpentingrön är lite oklart gulgrön
Serpentingrön är lite oklart gulgrön
En målning gjord med Serpentingrönt och andra färger.
En målning gjord med Serpentingrönt och andra färger.

You may also like...

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x