Rutor

Squares

Här är en kul övning, den tränar lite vått i vått teknik och även förmågan att måla noggrant och slarvigt. Den tränar även förmågan att uppfatta och återge fina valörskillnader, Eftersom den är målad med endast två färger är den även en bra träning i färgblandningteknik.

Mitt färgval för denna är fransk ultramarin och bränd sienna. Det fungerar med vilken blå och brun kombination som helst. Testa först så att de valda färgerna kan ge en neutral svart blandade med varandra.

Normalt avslutar jag med skuggorna, men jag var orolig att de blåa rutorna på handduken skulle att lösas upp om jag målade skuggor över dem, av den anledningen började jag med skuggor. 

Den här målningen gör sig inte bra i stort format, gör en liten målning av denna.

Rutor
Foto

Steg 1 

En del av skuggorna har en tydlig kant, andra har en mjuk övergång från skugga till dager, Att måla en yta med ett bestämt avslut är enkelt, det är ju bara att avsluta på ett visst ställe, att åstadkomma en mjuk övergång är svårare. Måla det så här: Skuggan skall målas fram till där den börjar ljusna, sköj penseln i rent vatten, måla längs kanten på fortfarande blöta skuggan (inte i skuggan, bara längs kanten) färgen i skuggan kommer att följa med ut i det nymålade vattnet men inte hela vägen. Om det behövs: fortsätt med mera vatten utanför tills en fin gradering uppstår. Detta kan ta tid, ha inte bråttom. Måla samtliga skuggor som du ser på fotot (mer eller mindre).

Rutor Steg 1 
Blå färg blandas med brun för att skapa en gråblå skuggfärg

Steg 2

Det finns variation i de blåa linjerna: de är tjockare eller smalare beroende på perspektiv och vinkel. De är mörkare eller ljusare beroende på hur ljuset faller. Ibland finns det ett avbrott i linjen när den döljs bakom ett veck. De bildar ett intrikat mönster så studera dem noggrant, måla inte bara blåa rutor utan försök att efterlikna fotot med alla veck, dagrar och perspektiv. Jag hade lite brunt i den blåa färgen för att dämpa den något.

Rutor Steg 2
Linjerna är inte statiska, De har olika valör och tjocklek beroende på perspektivet.

Steg 3

Nu återstår endast en svarta schackpjäsen, den skall vara mycket svart, blanda till en mörk färg genom att blanda brunt och blått, beroende på vilka du har valt kanske det inte går att göra blandningen riktigt svart, men gör så gott du kan. Måla HELA pjäsen förutom några små tydliga ljusblänk, de skall vara helt vita. Sedan, innan färgen är helt torr lyft upp, med en fuktig pensel, några dagrar i foten och på andra ställen, de skall inte vara helt vita, endast lite ljusare än resten. 

Rutor Steg 3
En blåsvart schackpjäs

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x